Shutterstock
Macka på golv

Håller femsekundersregeln?

Stämmer det att livsmedel som tappas på golvet kan ätas utan hälsorisk ifall de har legat där i högst fem sekunder?

Om du tappar mat på golvet kan du äta den, bara du plockar upp den innan det har gått fem sekunder. Så lyder en välkänd ”regel” i folkmun.

Enligt vetenskapen går det inte att ge något entydigt svar på om regeln håller eller inte. Det beror på att olika livsmedel drar till sig skadliga bakterier på golvet i olika stor omfattning.

Bakterier fastnar i högre grad på feta, klibbiga och fuktiga livsmedel, till exempel flottig korv, smör och vingummi, än på torra produkter som kex och nötter.

Många forskare runtom i världen har tittat närmare på om femsekundersregeln håller eller inte. En sak är de överens om: Bakterier överförs omgående vid kontakt med golvet, men det stämmer faktiskt att ju snabbare maten tas upp, desto färre bakterier hinner det samlas på den.

Femsekundersregeln påverkas av vätskeinnehållet

Huruvida du kan äta mat som du har tappat på golvet beror på hur fuktig maten är.

© Shutterstock

Torrvaror är säkrast

Torra livsmedel som chips, kex och torrt bröd tar upp minst antal bakterier från golvet och är därmed det säkraste valet om du vill äta något som du har tappat på golvet.

© Shutterstock

Fuktig mat är farlig

Livsmedel som ost, smör och kött, som har ett högt vätskeinnehåll, samlar lättare upp eventuella skadliga bakterier som finns på golvytan där de tappas.

© Shutterstock

Skalet skyddar

Om skalet fortfarande är på och fallet inte fick det att spricka kan de flesta frukter tryggt ätas, bara de sköljs först.

Om man kan äta maten eller inte beror enligt forskarna i högre grad på hur smutsigt golvet är än på hur länge maten har legat där.

Om du tappar mat på ett nystädat köksgolv bör du utan risk kunna äta den. Om du däremot tappar exempelvis en bit pizza på trottoaren eller på ett restauranggolv är risken att du får i dig sjukdomsalstrande bakterier betydligt högre, även om maten plockas upp inom fem sekunder.

Dessutom visar samtliga studier att det spelar stor roll vilken yta maten tappas på. På ett slätt underlag som klinker, trä eller laminat är kontaktytan mellan golvet och maten större än på exempelvis en matta, som därför i genomsnitt överför färre bakterier.