Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

Ger morötter bra mörkerseende?

Är det verkligen sant att man kan förbättra sitt mörkerseende genom att äta morötter?

Generationer av barn har fått höra att de skall äta upp sina morötter för att de är nyttiga och för att man annars inte kan se i mörkret. Det är rätt att morötter innehåller betakaroten, som är ett förstadium till A-vitamin. Detta vitamin bidrar till att hålla ögonen friska, men det är en skröna att man dessutom kommer att se bättre i mörker genom att äta morötter. Det är fråga om en vandringssägen, som det brittiska luftförsvarsministeriet, Air Ministry, helt medvetet satte i omlopp under kriget. År 1940 var det en gåta för tyskarna hur piloterna från Royal Air Force kunde vara så duktiga på att skjuta ned de tyska bombplanen på natten. Air Ministry spred historien om att piloterna hade fått bättre mörkerseende efter att ha ätit morötter. Bland annat berättade tidningarna om jaktpiloten John Cunningham, även kallad ”Cat’s-Eyes”, som morötterna hade gett ett utmärkt mörkerseende och som hade skjutit ned tjugo fientliga bombplan. Avsikten med lögnerna var att dölja att britterna hade byggt upp ett radarsystem, som kunde lokalisera tyska bombplan, när de närmade sig England. Luftwaffe skulle helst inte börja leta efter radarstationerna. Tyskarna trodde på historien, och Londons invånare tog den också till sig. De åt massor av morötter, för att kunna hitta hem under mörkläggningen.

Läs också:

Livsmedel

Forskare: Så ska du dricka kaffe för att leva längre

8 minuter
Livsmedel

Dagens rätt år 2050: Kryp och konstgjort kött

12 minuter
Livsmedel

Sallad i hyllsystem ska rädda klimatet

3 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj