Andningssvårigheter, hög puls, dålig sömn och ökad benägenhet för oro.
Kronisk stress kan yttra sig på många olika sätt i kroppen och har utsetts till en av 2000-talets största epidemier.
Ofta behandlas tillståndet med en blandning av samtal och lindring.
Men nu visar en ny studie publicerad av forskare från University College Cork i Irland att du kanske även kan sänka din stressnivå på några veckor genom att tänka på vad du lägger på tallriken.
Bakterier dikterar hälsan
För att förstå hur det kan finnas ett samband mellan maten du äter och stress behöver vi ta en titt inuti ditt tarmsystem, där 100 biljoner bakterier just nu rör sig mellan dina tarmväggar.
De senaste åren har bakteriesamhället, eller den så kallade tarmfloran, kopplats till allt från psykiska störningar till diabetes, cancer och därför även stress.
Men det har hittills varit oklart om det skulle kunna ha en påvisbar effekt på kroppens stressnivå om vi matar bakterierna med en speciell diet.
Anpassad diet
Det är vad forskare från forskningsinstitutet APC Microbiome Ireland, som tillhör University College York, bestämde sig för att undersöka.
Under fyra veckor skräddarsydde de en diet fullspäckat med livsmedel som skulle vårda bakteriesamhället i tarmen – så kallade prebiotiska och fermenterade livsmedel.
Därefter rekryterades 45 friska personer mellan 18 och 59 år, varav mer än hälften var kvinnor.
Försökspersonerna delades in i två grupper och tilldelades slumpmässigt en diet att följa under hela experimentet: En grupp fick den "tarmvänliga" dieten, medan den andra fick en diet baserad på de mer allmänna kostråden.
Överraskande samband
Deltagarna i den tarmvänliga gruppen guidades till att äta ett brett utbud av livsmedel som är kända för att påverka vår tarmflora, såsom fullkorn, frukt och grönsaker med ett högt innehåll av prebiotiska fibrer, däribland lök, purjolök, kål, äpplen och bananer.
De ombads också att äta fermenterad mat och baljväxter som linser och bönor dagligen.
Dessutom skulle de begränsa mängden godis, snabbmat och sockerdrycker.