Shutterstock
Närbild av mat

Forskare: Dessa livsmedel kan sänka din stressnivå

På bara några veckor kan en särskild diet sänka din stressnivå. Det indikerar ny forskning.

Andningssvårigheter, hög puls, dålig sömn och ökad benägenhet för oro.

Kronisk stress kan yttra sig på många olika sätt i kroppen och har utsetts till en av 2000-talets största epidemier.

Ofta behandlas tillståndet med en blandning av samtal och lindring.

Men nu visar en ny studie publicerad av forskare från University College Cork i Irland att du kanske även kan sänka din stressnivå på några veckor genom att tänka på vad du lägger på tallriken.

Bakterier dikterar hälsan

För att förstå hur det kan finnas ett samband mellan maten du äter och stress behöver vi ta en titt inuti ditt tarmsystem, där 100 biljoner bakterier just nu rör sig mellan dina tarmväggar.

De senaste åren har bakteriesamhället, eller den så kallade tarmfloran, kopplats till allt från psykiska störningar till diabetes, cancer och därför även stress.

Men det har hittills varit oklart om det skulle kunna ha en påvisbar effekt på kroppens stressnivå om vi matar bakterierna med en speciell diet.

Anpassad diet

Det är vad forskare från forskningsinstitutet APC Microbiome Ireland, som tillhör University College York, bestämde sig för att undersöka.

Under fyra veckor skräddarsydde de en diet fullspäckat med livsmedel som skulle vårda bakteriesamhället i tarmen – så kallade prebiotiska och fermenterade livsmedel.

Därefter rekryterades 45 friska personer mellan 18 och 59 år, varav mer än hälften var kvinnor.

Försökspersonerna delades in i två grupper och tilldelades slumpmässigt en diet att följa under hela experimentet: En grupp fick den "tarmvänliga" dieten, medan den andra fick en diet baserad på de mer allmänna kostråden.

Överraskande samband

Deltagarna i den tarmvänliga gruppen guidades till att äta ett brett utbud av livsmedel som är kända för att påverka vår tarmflora, såsom fullkorn, frukt och grönsaker med ett högt innehåll av prebiotiska fibrer, däribland lök, purjolök, kål, äpplen och bananer.

De ombads också att äta fermenterad mat och baljväxter som linser och bönor dagligen.

Dessutom skulle de begränsa mängden godis, snabbmat och sockerdrycker.

Så här såg dieten ut:

Överraskande nog kunde forskarna se hur den tarmvänliga gruppen rapporterade en lägre stressnivå än kontrollgruppen.

Forskarna registrerade också ett direkt samband mellan hur strikt försökspersonerna följde dieten och deras upplevda stressnivåer.

Avslöjande avföring

Både kontrollgruppen och den tarmvänliga gruppen upplevde förbättrad sömnkvalitet, men de såg den största förbättringen i den tarmvänliga gruppen.

Trots att kostplanen endast producerade mycket små mätbara förändringar i deltagarnas tarmbakterier kunde forskarna registrera en förändring i nivån av 40 specifika ämnen i avföringen och urinen hos de deltagare som konsumerade den tarmvänliga kosten.

Forskarna själva framhåller att deras studie har vissa begränsningar, däribland det relativt lilla antalet deltagare, den korta försöksperioden på blott fyra veckor samt att de bara har testat maten på försöksdeltagare som redan var friska.

© Shutterstock

Läs också:

Dessutom belyser forskarna att deltagarnas egen uppfattning om kosten kan ha påverkat deras svar – även om forskarna enligt studien gjorde allt de kunde för att deltagarna inte skulle behöva se vilken typ av diet de fick.

Trots detta menar forskarna att resultaten visar att maten vi konsumerar har potential att bekämpa störningar som stress, ångest och depression.