Champagneprop

Hur får man ner korken i en champagneflaska?

Jag har ofta undrat hur man får ner korken i en champagneflaska?

Champagneflaskor stängs genom att korken pressas ihop så mycket att den kan tryckas ned i flaskan. Korken är normalt 31 millimeter i diameter, medan flaskhalsens diameter bara är 18 millimeter.

Väl i flaskan utvidgar sig korken igen så att flaskan håller tätt och klarar trycket på fyra-sex atmosfär från champagnen. Med tiden utvidgar sig den översta delen av korken till sin ursprungliga tjocklek, vilket ger korken sin karakteristiska svampform.

Så korkas champagne till

1. En oanvänd champagnekork består av små bitar av kork som hålls ihop med lim. Det gör korken flexibel.

2. Korken pressas ihop till cirka hälften av sin ursprungsdiameter och skjuts in i flaskan, antingen manuellt eller med hjälp av maskinellt tryck.

3. Korken expanderar och gör flaskan tät så att den klarar att stå emot trycket som ökar till fyra-sex atmosfär under jäsningen. Den del av korken, som inte tryckts ned i flaskhalsen, utvidgar sig och får så småningom den karakteristiska svampformen.