Är teflonpannor giftiga?

Det kan vara svårt att skiljas från gamla teflonpannor så länge de fyller sin funktion. Men teflonpannor kan under hög uppvärmning avge hälsofarliga ämnen.

Shutterstock

Teflonpannor är i allmänhet inte giftiga. Men man bör ändå vara uppmärksam.

Det finns bland annat en risk med gamla teflonpannor, eftersom teflonbeläggningen kan bli så sliten att beläggningen flagnar och hamnar i maten.

Teflon kan brytas ned till skadligt ämne

Experter rekommenderar att man kasserar kraftigt slitna stekpannor. De anser dock inte att det är någon fara med att använda teflonbelagda grytor och stekpannor, så länge det rör sig om köksutrustning av hög kvalitet.

Teflon är produktnamnet på ämnet polytetrafluoreten (PTFE). Det kan vid upphettning brytas ned till hälsofarlig perfluoroktansyra (PFOA).

Det sker dock först vid temperaturer över cirka 350 grader Celsius, och så varmt blir det inte under normal matlagning.

Läs också:

Livsmedel

Varför är det kärnor bara i vissa klementiner?

0 minuter
Livsmedel

Varför blir det skinn på kakao?

0 minuter
Livsmedel

Så tillverkas pulverkaffe

1 minut

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!