Shutterstock
Hest formet af hakket kød

Är hästkött nyttigare än nötkött?

Priserna på nötkött har fått en del att lägga till häst på menyn. Men är det skillnad i smak och vilket är nyttigast?

Stigande nötköttspriser får allt fler att lägga hästkött i sin varukorg – och det är en god idé. Enligt United States Department of Agriculture, USDA, har hästkött i allmänhet ett antal närings- och hälsofördelar jämfört med nötkött.

Även om hästkött smakar sötare är det generellt sett magrare och därmed en bättre näringskälla för personer som vill minska i vikt. 100 gram nötkött med 30 procent fett innehåller cirka 241 kalorier medan det bara finns 175 kalorier i samma mängd hästkött. Även de versioner av nötkött som har en lägre fetthalt, exempelvis tio procent fett, innehåller fler kalorier än hästkött.

Mängden protein är ungefär densamma då 100 gram nötkött innehåller 23-27 gram protein medan hästkött innehåller cirka 28 gram protein.

Hästkött är sprängfyllt med mineraler

Det är dock fettsyror och mineraler som verkligen gör hästkött överlägset.

Det finns bara finns sex gram fett i 100 gram hästkött, medan det mesta nötkött innehåller 10-15 gram fett. Dessutom är kvaliteten på fettsyrorna i hästkött bättre för hälsan.

6 procent är fetthalten i hästkött. Som jämförelse innehåller det mesta nötkött 10-15 procent fett.

Error in rendering text item widget:

              Nötkött innehåller mer kolesterol och upp till tre gånger så mycket mättat fett som hästkött. Intag av mättat fett är sammankopplat med en [ökad risk för hjärt-kärlsjukdom](https://www.heart.org/en/healthy-living/healthy-eating/eat-smart/fats/saturated-fats {" target":" _blank") och vissa typer av cancer.

Näringsinnehållet av vitaminer och mineraler är också något bättre i hästkött. Nötkött innehåller mest zink och selen av de båda köttsorterna, medan det finns betydligt mer järn, magnesium, kalium, fosfor, koppar och vitamin B3 i hästkött.