Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

gröna potatisar

Är gröna potatisar giftiga?

När potatisar ligger i ljus, blir de gröna. Är det farligt?

Potatisar kan bli gröna, när de utsätts för ljus. Orsaken är att det bildas klorofyll, som är det ämne som gör det möjligt för gröna växter att fånga upp och använda solens ljus under fotosyntesen. Samtidigt bildas också en rad giftiga och bittert smakande ämnen vid namn glykoalkaloider, som skall skydda potatisen mot att bli uppäten av djur.

Ämnena är giftiga och kan i stora doser till och med vara dödliga för både djur och människor. I milda fall drabbas den förgiftade av magsmärtor, kräkningar och diarré. I svårare fall uppstår yrsel, apati, förvirring, synstörningar och medvetslöshet. Dödsfall är sällsynta men har inte desto mindre observerats hos barn, som fått i sig omkring 50 mg glykoalkaloider per kilo kroppsvikt.

Hur grön en potatis är kan dock inte avslöja hur giftig den är, då bildningen av klorofyll och glykoalkaloider sker i helt olika biokemiska reaktioner i cellerna.

Läs också:

Livsmedel

Gamla teflonpannor kan vara giftiga

1 minut
Socker
Livsmedel

Socker är giftigt som narkotika

4 minuter
Livsmedel

RÖSTA: Är du redo för att ersätta biffen med artificiellt kött?

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj