Photo by Nik MacMillan on Unsplash

Är det farligt att svälja tuggummi?

Tuggummi består av bland annat en gummibas, som inte kan brytas ned i tarmen.

Nej, det är inte farligt att svälja tuggummi, så länge man inte gör det för ofta. Tuggummi består av en gummibas med smak-, färg- och sötningsämnen.

Några av tillsatsämnena, bland annat sötningsmedlen, kan brytas ned i tarmkanalen och magen. Trots magens extremt sura innehåll och dess mycket effektiva matsmältningsenzymer kan kroppen inte göra särskilt mycket åt själva gummit.

Tuggummi passerar därför i stort sett oförändrat genom magen och tarmen, om än lite långsammare än de andra livsmedel vi stoppar i munnen. Det är ingen risk att tuggummit klistrar fast vid insidan av magsäcken, för det är hela tiden omgivet av vätska, på samma sätt som när det befinner sig i munnen.

Låter man dock för mycket tuggummi landa i magsäcken, kan man riskera att drabbas av förstoppning, i synnerhet om man sväljer andra osmältbara saker, som tillsammans med tuggummit lätt bildar proppar i tarmarna. Det är därför också en god idé att inte ge tuggummi till små barn, som inte riktigt klarar av detta slags godis.