Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Är det farligt att laga mat i en mikrougn?

Vi har inte någon mikrovågsugn där jag arbetar. En av mina kollegor är nämligen emot användandet av dem. Hon menar att de är hälsofarliga, och att maten till och med kan bli cancerframkallande. Kan det verkligen vara riktigt?

Shutterstock

Mikrovågor är elektromagnetiska svängningar, som sätter vatten- och fettmolekyler i rörelse inne i ugnen. Det får molekylerna i maten att vibrera med så stor hastighet att det uppstår värme.

Detta snabba sätt att tillreda maten på har blivit mycket populärt, men omgärdas samtidigt av en viss osäkerhet. Det har bland annat hävdats att mikrovågor kan leda till oönskade kemiska förändringar i mat, och en del mammor är till exempel rädda för att skada sina barn, vars mjölk de värmer med hjälp av mikrovågor. De allra flesta experter är emellertid fullständigt eniga om att den oron är helt ogrundad.

Mikrovågorna är nämligen inte kraftiga nog att orsaka hälsovådliga förändringar. Tvärtom kan det vara nyttigare att äta livsmedel som tillagats i mikrovågsugn – till exempel blir det ofta färre bakterier i maten, och grönsaker behåller vitaminerna mycket bättre, när de tillreds med mikrovågor än när de kokas i en gryta. Enligt experterna finns det heller ingen risk att människor skall påverkas av mikrovågorna utanför ugnen.

Strålarna kan nämligen inte tränga genom det lager av metall som finns i både dörren och ugnen. Eftersom uppvärmningstiden i en mikrovågsugn är betydligt kortare än i en vanlig ugn, och temperaturen fördelar sig mer ojämnt, måste man emellertid vara extra uppmärksam på att låta maten bli ordentligt genomvarm för att döda bakterierna.

Som regel är det bara en fråga om att låta maten stå en stund, innan man serverar den, så att värmen hinner fördela sig ordentligt.

Vi guidar dig runt i forskarnas fantastiska värld

Få 3 nr av Illustrerad Vetenskap för 79,00. Klicka här.

Läs också:

Micro wave oven
Livsmedel

Mikrovågsugn: Är mat som värms i mikrovågsugn onyttig?

0 minuter
Man med varukorg
Livsmedel

Så mycket koldioxid släpper din mat ut

4 minuter
Hot food
Livsmedel

När uppfanns varm mat?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj