Människan är ett så kallat omnivort djur, det vill säga att vi är allätare. Vi har såväl tänder som ett matsmältningssystem för att äta både växtmaterial och kött.
Jämför man med ett lejons superspecialiserade rovdjurständer ser en människas garnityr inte så imponerade ut. I gengäld kan det tugga både kött och växter. Ett lejon kan inte tugga grönsaker. Det är också tydligt att vårt matsmältningssystem är allround. Äkta växtätare har ofta extremt långa tarmar och en komplicerat uppbyggd mage. Växter är enkla att äta, men å andra sidan svåra att smälta.
Omvänt har renodlade köttätare i regel en mycket enkel mage och en kort tarm. Kött är lättsmält, så systemet behöver inte vara särskilt komplicerat. Vi producerar även flera olika sorters matsmältningsenzymer, av vilka en del är avsedda att bryta ned växtmaterial, medan andra bara är användbara vid nedbrytningen av kött och animaliska fetter.
Faktum är att en människa mycket väl kan äta rått kött; man löper bara större risk att få infektioner.