När uppfann man alkohol?

Alkohol som njutningsmedel är känt från de flesta gamla skrifter. Men hur länge har människan egentligen producerat alkohol?

alkohol krukor

Alkohol känt i flera tusen år

Arkeologiska fynd av organiska rester av öl tyder på att kineserna var pionjärer när det gäller alkoholproduktion. De började brygga öl av ris, frukt och honung för runt 8?000 år sedan. Vin avbildades för första gången på egyptiska teckningar från omkring 4?000 år f.Kr.

Det äldsta kända receptet för att brygga en alkoholhaltig dryck härrör från sumererna i Mesopotamien (nuvarande Irak). Där hittades en 3?900 år gammal kilskriftstavla med ett recept på öl gjort på korn.

Alkohol avslöjat i krukskärva

Forskare har hittat organiska rester av öl, som är den äldsta kända alkoholdrycken, på krukskärvor och i lerkrukor från utgrävningar i en stenåldersby i centrala Kina.

Etruskerna - antikens festprissar

Antikens etrusker var kända för att vara förtjusta i alkohol. I Rom tittade man snett på etruskiska kvinnor, som beskrevs som vackra och försupna. Så gjorde man inte i Rom, där en man kunde kräva skilsmässa om hans fru drack vin. Läs mer om de lössläppta etruskerna här: