Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Livsmedel

När uppfann man alkohol?

Alkohol som njutningsmedel är känt från de flesta gamla skrifter. Men hur länge har människan egentligen producerat alkohol?

Alkohol känt i flera tusen år

Arkeologiska fynd av organiska rester av öl tyder på att kineserna var pionjärer när det gäller alkoholproduktion. De började brygga öl av ris, frukt och honung för runt 8?000 år sedan. Vin avbildades för första gången på egyptiska teckningar från omkring 4?000 år f.Kr.

Det äldsta kända receptet för att brygga en alkoholhaltig dryck härrör från sumererna i Mesopotamien (nuvarande Irak). Där hittades en 3?900 år gammal kilskriftstavla med ett recept på öl gjort på korn.

Alkohol avslöjat i krukskärva

Forskare har hittat organiska rester av öl, som är den äldsta kända alkoholdrycken, på krukskärvor och i lerkrukor från utgrävningar i en stenåldersby i centrala Kina.

Etruskerna - antikens festprissar

Antikens etrusker var kända för att vara förtjusta i alkohol. I Rom tittade man snett på etruskiska kvinnor, som beskrevs som vackra och försupna. Så gjorde man inte i Rom, där en man kunde kräva skilsmässa om hans fru drack vin. Läs mer om de lössläppta etruskerna här:

Läs också:

Sjukdomar

Coronaviruset uppdatering: Få en överblick här

39 minuter
Intelligens

Därför är röran bra för din hjärna

2 minuter
Vädret

Förbisett väderfenomen kan driva 1,5 miljoner människor på flykt

8 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj