Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför snurrar ett kokt ägg fortare än ett rått?
Teknik - Livsmedel

Varför snurrar ett kokt ägg fortare än ett rått?

Det är lätt att se skillnad på ett kokt och ett okokt ägg: Det kokta snurrar snabbare på köksbordet. Men vad beror det egentligen på?

Spiralsnoddar bromsar äggets rotation

I ett okokt ägg kan gulan och vitan i viss mån fritt röra sig runt och därmed flytta äggets tyngdpunkt.

När ägget snurras runt kommer gulan, som sitter fast i skalet med några fjädrande spiralsnoddar, att flytta sig och därmed få fjädrarna att sträckas ut. Dessa rörelser bromsar äggets rotation.

I ett hårdkokt ägg är vitan och gulan fasta, och inget bromsar rotationen. Fjädrande snoddar bromsar rotationen i ett okokt ägg:

Varför lägger höns så många ägg?

Läs mer om hönsägg och om varför höns lägger ägg.

Läs också:

Djur

Dödligt gift massakrerade Botswanas elefanter

4 minuter
Strandade knölvalar
Valar

Forskarna är mållösa: 470 knölvalar strandar i Australien

4 minuter
Kvinna knäcker fingrar
Kroppen

Stämmer det verkligen att jag får ledvärk av att knäcka mina fingrar?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj