4 saker du inte visste om kaffe

Stora mängder kaffe kan minska risken för dödlig cancer. Här kan du läsa om fyra sanningar om den svarta drycken...

Kaffebönor

De mystiska kaffebönorna är alltid ett bra samtalsämne över... tja, kaffet!

© Shutterstock

Stora mängder kaffe kan vara hälsosamt

Ett måttligt kaffeintag kan ha en förebyggande effekt på en rad sjukdomar, men hur är det med stora mängder? År 2011 visade forskare från Harvard att män som dricker mer än sex koppar löpte 60 procent mindre chans att dö av prostatacancer. Studien visade även att koffeinfritt kaffe hade samma positiva verkan.

Koffeinfritt kaffe innehåller koffein

Alla kaffebönor innehåller koffein. I koffeinfritt kaffe har man helt enkelt försökt avlägsna det uppiggande ämnet före rostningen, till exempel genom att använda organiska upplösningsmedel.

År 2008 upptäckte man kaffeplantan Coffea charrieriana, som har en så låg koffeinhalt av naturen att den betecknas som koffeinfri. Men både Coffea charrieriana och annat koffeinfritt kaffe innehåller koffein. Om än i mycket små mängder.

Mycket kaffe = små bröst?

En studie från 2008 som genomfördes på Lunds universitet visade att intag av kaffe minskar risken för bröstcancer för kvinnor som bär på genen CYP1A2, som hjälper till att omvandla kaffe. Men än mer överraskande var att kvinnor som bar genen CYP1A2 och som drack tre eller fler koppar kaffe om dagen i genomsnitt hade mindre bröst.

Forntidens energikaka

Koffeinhaltiga livsmedel som energikakor och drycker är långt ifrån någon ny uppfinning. Man tror att etiopier var de första som upptäckte kaffebönornas uppiggande effekt, och att de bland annat blandade bönorna med djurfett för att tillverka ett slags. Smaklig spis!

Läs också: Den perfekta koppen kaffe är rena vetenskapen.