3 matvaror du kommer att äta i framtiden

Vi äter alltför mycket kött och en mer växtbaserad kost skulle minska vårt totala CO2-utsläpp avsevärt, konkluderar en ny FN-rapport. Men är du redo för mer grönt, frukt – och kanske blodiga vegetabiliska biffar, baljväxtkyckling och stamcellskött odlat i laboratorier utan en endaste djurfiber?

Shutterstock & Thomas Arnoldi

Vi äter alldeles för mycket kött. Och om vi ställde om våra åkermarker till produktion av växt- i stället för köttbaserade livsmedel, så skulle vi minska våra totala CO2-utsläpp drastiskt.

Vi har hört det förut. Men den här gången ingår budskapet i en rapport från FN:s klimatpanel, som har författats av 107 klimatexperter från 52 olika länder.

En av experterna är Hans-Otto Pörtner, som säger följande till den vetenskapliga tidskriften Nature:

Vi vill inte diktera för människor vad de ska äta. Men det vore gynnsamt för både klimatet och människors hälsa om vi åt mindre kött – speciellt i de rikare länderna – och om politiker införde incitament som kunde bidra till det.
Hans-Otto Pörtner, deltagare i klimatpanelens arbetsgrupp II, FN

Omställningen till en sundare och "grönare" kost gör allt större framsteg.

CO2-utsläppet – baserat på mänsklig aktivitet – låg år 2017 på 36,2 gigaton (36,2 miljarder tons), skriver World Resources Institute.

Den mängden kan enligt FN:s klimatpanel minskas med 22 procent, om alla människor på jorden levde som vegetarianer. Det skulle nämligen reducera CO2-utsläppet med åtta gigaton.

Om vi alla redan åt en kost som bara inkluderade fisk eller kött en gång i månaden, skulle vi kunna minska CO2-utsläppet med sex gigaton. Och om vi alla åt en kost baserad på grönsaker och fisk, skulle vi kunna reducera den samlade CO2-kalkylen med fyra gigaton, påpekar FN:s klimatexperter.

Klimatrapporten kommer inte ens ett år efter att FN gav ut en annan synnerligen ambitiös rapport. Den slog fast att Parisavtalets mål att begränsa den globala uppvärmningen till 1,5 grader kräver handling inom alla led och på alla kanter – nu.

Frågan är: Är du redo att byta ut ditt knapriga bacon och de röda saftiga köttbitarna mot frukt, grönt – och kanske stamcellskött, biffar med vegetabiliskt blod och balgväxtkyckling?

Här får du några av forskarnas bästa förslag på hur växter ska ersätta kött i framtiden. Smaklig spis.

1. Vegobiffar fyllda med vegetariskt blod

© Impossible Food

Företaget Impossible Foods i USA har utvecklat en växtbaserad färsbiff som innehåller en av de viktigaste smakgivarna från riktigt kött – blod.

Heme är den hemliga ingrediensen som ger växtbiffen köttsmak och färg. Hememolekylen består av en järnatom som är bunden till färgämnet porfyrin. Järnhalten ger den metalliska smaken som blod är välkänt för.

Heme ingår i kroppens blodtransporterande protein hemoglobin, men forskarna har hittat en metod som gör det möjligt att skapa vegetariskt heme från sojabönor.

2. Ärter blir till trådiga kycklingstrimlor

© Beyond Meat

Företaget Beyond Meat har skapat en växtbaserad produkt som härmar kycklingköttets trådiga textur. Proteinerna utvinns från ärtväxter som torkas till ett pulver. Därefter tillförs andra torkade växtdelar, exempelvis fett i form av växtolja.

Företagets hemlighet är en maskin som värmer, kyler och sätter blandningen under tryck. På så sätt bildas en proteinstruktur som påminner om den som man hittar i kött. Slutresultatet är kycklingstrimlor som i princip inte går att skilja från den äkta varan.

3. Färs odlas i stora tankar

© Shutterstock & Thomas Arnoldi

Den nederländske forskaren Mark Post vid universitetet i Maastricht har under flera år förfinat tekniken att odla nötkött i petriskålar med muskelstamceller från kor.

Nu arbetar han med att ta stamcellerna ur petriskålen och börja "brygga" cellkulturer till nötfärs i gigantiska bioreaktorer på upp emot 25 000 liter. En reaktor kan förse 10 000 människor med kött.

Läs också:

Livsmedel

Varför äter man alltid stark mat i tropikerna?

1 minut
Röjaren
Robotar

Jätterobotar redo för gruvdrift på djupet

1 minut
Livsmedel

Är det egentligen meningen att vi människor skall äta kött?

1 minut
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!