Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

railgun
Teknik - Krigsteknik

USA testar framtidens vapen

Laserstrålar, elektromagnetiska kanoner och kulor som kan ändra riktning. Moderna krig håller på att bli ren science fiction. Kolla in när tre nya vapensystem testas.

Railgun är marinens nya elektromagnetiska vapen

Den amerikanska marinen håller på att utveckla en så kallad railgun, en elektromagnetisk kanon, som kan affyra projektiler med extremt hög hastighet. Stark ström skapar två kraftiga magnetfält som skjuter iväg en projektil med upp till sju gånger ljudets hastighet.

VIDEO: Elektrokanon avfyrar projektil med överljudshastighet:

Den 10-20 kilo tunga projektilen innehåller inga sprängämnen, men är lika effektiv som vanliga missiler enbart på grund av dess hastighet. Kraften vid nedslaget är så stor att den kinetiska energin krossar allt som projektilen träffar.

Vapen med laserstrålar är på väg

Ett annat vapen som den amerikanska marinen testar är LaWS - eller Laser Weapon System. Under däck produceras sex laserstrålar som samlas i ett kanonlopp och fokuseras mot mål på vattnet eller i luften.

VIDEO: Laserkanon tillintetgör inkommande mål:

Prickskyttar får dödligt vapen: Den guidade projektilen

Nu har prickskyttarna inte längre någon ursäkt för att inte träffa sitt mål: En ny kula kan byta riktning upp emot 30 gånger i sekunden.

Längst fram på kulan finns en sensor som låter projektilen rida på ryggen på en laserstråle. Det innebär att så länge laserstrålen pekar på målet kommer kulan alltid att träffa mitt i prick.

VIDEO: Intelligent kula byter håll i luften:

Vetenskapen utvecklar framtidens vapen

Ny krigsteknik verkar vid en första anblick oundvikligen dödande. Men intelligente krigsmaskiner kan faktiskt komma att rädda tusentals människoliv eftersom de enbart träffar fiendens gömställen och inte civila mål. Läs hela artikeln här:

Läs också:

Krigsteknik

Atombomben: Den stora mördaren räddar liv

15 minuter
Krigsteknik

Därför ser atombomber ut som svampmoln

4 minuter
Krigsteknik

Kan en ljuddämpare göra skottet helt ljudlöst?

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj