Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

USS Zumwalt
Teknik - Krigsteknik

Superjagare är nästintill osynlig på radarn

Den amerikanska flottans jagare USS Zumwalt är 183 meter lång och väger 15 000 ton. Trots det ser den ut som en fiskekutter på fiendens radar.

Den skär genom vattnet som en kniv skär i mjukt smör. Den tysta motorn avslöjar inte fartyget. Och fiendens radar upptäcker först faran när det är för sent.

USS Zumwalt är det största nu använda krigsfartyget som använder stealth-teknik för att överraska fienden.

Fartyget är USA:s största och mest slagkraftiga jagare genom tiderna och har plats för 80 robotar, laservapen och en elektromagnetisk kanon. Men trots sin storlek är stålmonstret i det närmaste omöjlig att upptäcka på en radar.

Jagare utklädd till fiskebåt

USS Zumwalt har inga 90-gradersvinklar och har sluttande sidor överallt för att minimera fartygets radarprofil.

En radar sänder ut elektromagnetiska vågor, som sedan reflekteras på ett fartygs yta. Lutningsgraden på ytan avgör hur kraftigt radarsignalen sänds tillbaka, och i synnerhet skarpa hörn och föremål som sticker ut, är bingo för alla radaroperatörer.

Därför är USS Zumwalt inte bara sned och vind; fartyget är renskrapat på yttre mackapärer som kanonrör och antenner. All utrustning har stuvats undan i jagarens buk för att förminska radarprofilen.

Allt lutar på USS Zumwalt – från brygga till bog – för att undvika radarreflektion.

Fartyget är vidare beklätt med 3 500 kubikmeter syntaktiskt skum – vilket motsvarar vattenmängden i en och en halv olympisk simbassäng. Skummet är ett kompositmaterial som inte bara är ultralätt och -starkt, utan det suger också till sig radarsignaler som en svamp.

Smygteknikskonstruktionen och det radarabsorberande materialet minimerar tillsammans USS Zumwalts radarprofil till samma nivå som en fiskebåt – eller 1/50 av en vanlig jagares. Det gör att den amerikanska jagaren kan smyga sig in på sina fiender och undgå radarguidade kryssningsrobotar.

En jagare smyger fram

Utöver smygtekniken är det nya krigsfartyget så tystgående att det är svårt att upptäcka för exempelvis ubåtar. Dessutom fartyget utrustat med en dämpare, som minimerar den infraröda värmesignatur och gör fartyget mindre sårbart för värmesökande robotar.

Slutligen är USS Zumwalts så kallade ”tumblehome-skrov” designat med en vågbrytande stäv som skär igenom vattnet bättre än traditionella fartygstyper och bara lämnar efter sig en minimal kölvattenrand. Det gör det svårare för satelliter och flygplan att upptäcka det smygtekniska fartyget från luften.

USS Zumwalt är det enda krigsfartyget i sin klass, men amerikanerna har ytterligare två på gång under de kommande åren: USS Michael Monsoor och USS Lyndon B. Johnson.

Stäven är konstruerad för att skära genom havet som om det var smör.

Läs också:

Krigsteknik

Därför ser atombomber ut som svampmoln

4 minuter
Krigsteknik

Atombomben: Den stora mördaren räddar liv

15 minuter
Hur snabb är en gevärskula?
Krigsteknik

Hur snabb är en gevärskula?

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj