Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Royal Navy/AFP/Ritzau Scanpix
Teknik - Krigsteknik

Kina har utvecklat ett supervapen mot ubåtar

Dagens spionubåtar är svåra att upptäcka med en sonar så nu ska ett nätverk av känsliga magneter göra det omöjligt att smyga sig fram under ytan utan att bli upptäckt i främmande farvatten.

När en modern spionubåt väl har dykt ned under ytan är det svårt att hitta den.

Djupt ner i havet är det så mörkt att det är omöjligt att se en hand framför sig och det det salta vattnet bromsar radiovågor från exempelvis en radar bara efter några meter.

Ljudvågor rör sig däremot snabbare under vatten än genom luft och därför har sonarer och dess omisskännliga pingande ljud länge varit den primära metoden för att navigera under vattnet och för att hitta fientliga farkoster.

Krig utkämpas under ytan

Men i dag är militära ubåtar så tysta att de är svåra att upptäcka med hjälp av en sonar. Därför är de viktiga att ha koll på för att kunna behålla och få kontroll över världens farvatten.

Ett av världens mest kontroversiella farvatten är Sydkinesiska havet. Den spända situationen har lett til att den kinesiska flottan har påbörjat byggandet av “Den kinesiska undervattensmuren”.

“Muren” ska bestå av sonarer på havsbotten, patrullerande havsdrönare och bojar med finkänsliga undervattensmikrofoner som gör det svårt att röra sig obemärkt i kinesiskt farvatten.

Ubåtens värsta mardröm

Kina har även utvecklat ett nytt supervapen som ingen ubåt kan gömma sig från: kvantmagnetometern.

I stället för att lyssna efter svaga ljud från ubåtens mekanik placeras supervapnet på undersidan av ett flygplan. Därifrån kan det fånga upp det svaga magnetfältet från ett ubåtsskrov under havsytan.

Instrumentet är så känsligt att de kan fånga upp en kylskåpsmagnets rörelse på flera hundra meters djup.

Läs också:

Krigsteknik

Atombomben: Den stora mördaren räddar liv

15 minuter
Krigsteknik

Därför ser atombomber ut som svampmoln

4 minuter
railgun
Krigsteknik

Kanonen skjuter med ljudets hastighet

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj