Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hur snabb är en gevärskula?

Hur snabb är en gevärskula?

Hur snabbt förflyttar sig en projektil i det ögonblick den lämnar gevärsmynningen? Hur snabbt tappar den hastigheten?

Shutterstock

Den hastighet en projektil lämnar ett gevär med kallas utgångshastigheten, och den beror dels på vapentypen, dels på ammunitionen. Utgångshastigheten kan mätas med radar eller med en kronograf. Det är ett instrument som med hjälp av fotoceller och en tidmätare beräknar projektilens hastighet. För gevär är utgångshastigheten vanligen 800 m/s, eller 2880 km/h. En projektil är alltså snabbare än Concorde, världens snabbaste passagerarflygplan. Concorden flyger med maximalt 2200 km/h men är uthålligare än en projektil, som på grund av luftmotståndet snabbt förlorar fart.

Som en tumregel sjunker farten från 800 till 700 m/s redan under de första hundra meterna, men hastigheten kan fortfarande vara hela 120 m/s, när projektilen träffar marken – vilket kan ske flera kilometer från den plats där den avfyrades. Eftersom en hastighet på 60-70 m/s är nog för att tränga igenom huden, är en projektil fortfarande farlig, när den träffar marken. Med andra vapentyper kan man uppnå hastigheter på över 1200 m/s. För varje kombination av vapen och projektil finns det dock en optimal hastighet. Överskrids den, eller om projektilens hastighet är lägre, blir dess bana instabil.

Läs också:

Livsmedel

SANT ELLER FALSKT: ÄR lightläsk nyttigare?

4 minuter
Krigsteknik

Atombomben: Den stora mördaren räddar liv

15 minuter
Krigsteknik

Hur fungerar en handgranat?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj