Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Krigsteknik

Hur långt var tyskarna från en atombomb?

Kom tyskarna så långt med att framställa kärnvapen att det fick inverkan på kriget att tungtvattenfabriken i norska Rjukan bombades?

Tyskarnas kärnvapenprogram har varit omdiskuterat bland historiker, men det råder enighet om att tyskarna var mycket långt från att kunna avgöra andra världskriget till sin fördel med hjälp av atombomber. Det beror primärt på att produktionen av atombomber kräver uran-235, som bara utgör 0,7 procent av det naturligt förekommande uranet. Dessutom är det svårt att bearbeta uran-235, då det måste utvinnas ur uran-238. Detta är en dyr process, som den tyska krigsekonomin inte klarade av. Tyska fysiker hade byggt en försöksreaktor i den tyska staden Haigerloch, men det är oklart om den var avsedd att framställa atombomber. Man lyckades i alla fall inte utlösa en kedjereaktion under klyvningen, vilket är en förutsättning för kärnkraft och atombomber. Dessutom saknades tungt vatten för att komma igång med processen. Därför hade sprängningen av tungtvattenfabriken i Rjukan en viss betydelse, även om tungt vatten kunde framställas även på andra ställen.

Läs också:

Krigsteknik

Därför ser atombomber ut som svampmoln

4 minuter
Krigsteknik

Atombomben: Den stora mördaren räddar liv

15 minuter
a-bomb exploding
Krigsteknik

Hur ser hålet efter en atombomb ut?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj