Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Krigsteknik

Hur fungerar en modern gasmask?

Vilka var de första som använde gasmasker, och hur fungerar en modern mask?

De flesta förknippar gasmasker med krig, men de första gasmaskerna användes i civila sammanhang. I slutet av 1800-talet fanns det bland annat gasmasker till gruvarbetare och brandmän. I dag används gasmasker på flera ställen i industrin, till exempel som skydd mot giftig ånga från målarfärg eller hälsovådligt damm. Första gången gasmasker användes i krig var 1915, under första världskriget, då kemiska vapen togs i bruk under de långvariga skyttegravskrigen. Det viktigaste i en gasmask är filtret, som renar den luft man inandas. Filtret har i regel flera lager. Ytterst finns ett partikelfilter som kan fånga upp även mycket små orenheter. De bästa partikelfiltren kan till och med fånga upp virus. Efter partikelfiltret kommer ett lager aktivt kol, som är extremt poröst. Ett enda gram aktivt kol kan ha en yta på upp till 2000 kvadratmeter. Tack vare den stora ytan suger kolet upp och neutraliserar i stort sett alla organiska orenheter. Kolfiltret kan dessutom impregneras med ämnen, som kan binda specifika kemikalier som man vill undvika att andas in. Efter kolfiltret finner man ännu ett filter som tar hand om kolpartiklar. Ett av problemen med gasmasker är att filtren efterhand täpps igen och därmed förlorar sin verkan. Aktivt kol suger dessutom.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj