Youtube & Shutterstock

Har Putin en kärnvapenknapp?

Kan Putin starta ett kärnvapenangrepp på egen hand och hur går det i så fall till?

Den ryske presidenten har dygnet runt sällskap av en betrodd tjänsteman, som bär på en speciell resväska.

Resväskan har fått smeknamnet Cheget efter ett berg i norra Kaukasus och kan användas till att beordra en kärnvapenattack.

Tv-program visade upp resväskan

Exakt vad den innehåller är en militär hemlighet, men i en tv-sändning från 2019 på den statliga tv-kanalen Zvezda visades ett äldre exemplar av resväskan upp för första gången.

Resväskan innehåller ett numeriskt tangentbord med siffrorna 0-9 och ett antal knappar – bland annat avfyrningsknappen, som är vit.

Kärnvapenväskan visades 2019 upp i den ryska tv-kanalen Zvezda.

© Youtube

Flera källor ser det som osannolikt att presidenten på egen hand kan knappa in avfyrningskoder och sätta i gång en attack. Som en säkerhetsåtgärd måste både försvarsministern och försvarschefen godkänna avfyrningen.

Enligt nyhetsbyrån Reuters har den moderna versionen av Cheget inte en viss avfyrningsknapp, utan bara möjligheten att knappa in avfyrningskoder. Därefter skickas de vidare till försvarskommandot, som sedan startar attacken.

Putin är inte ensam om att ledsagas av en kärnvapenresväska dygnet runt. USA:s presidenter ledsagas av den så kallade nuclear football, som även den kräver godkännande från bland andra försvarsministern för att kunna avfyra kärnvapen.