Royal Navy UK
Ubåt

Är detta världens mest avancerade attackubåt?

En ubåt på nära 8 000 ton, utrustad med kärnstridsspetsar, har precis sjösatts i Europa och anses vara den mest avancerade ubåten hittills.

Brittiska Royal Navy har efter elva års arbete och upp emot 20 miljoner utvecklingstimmar sjösatt sin flaggskeppsubåt HMS Anson under pompa och ståt i nordvästra England.

Till ett pris av drygt 15 miljarder svenska kronor har den brittiska flottan fått en 97 meter lång och 7 800 ton atomubåt utrustad med 38 av världens mest avancerade torpeder och missiler.

HMS Anson är den femte kärnkraftsdrivna ubåten av Astute-klassen från den brittiska tillverkaren BAE Systems som numera ska skydda landets gränser, skriver Storbritanniens örlogsflotta, The Royal Navy, på sin webbplats.

Kärnstridsspetsar ombord

Den nya ubåten är bland annat laddad med Tomahawk Block V-missiler för undervattens- och fjärrstyrda uppskjutningar. Priset för en sådan 1,3-tonsmissil med en 450 kilos kärnstridsspets är 21 miljoner kronor.

Ubåten är även utrustade med Spearfish-torpeder med en räckvidd på drygt 50 kilometer. Dessa torpeder väger nästan två ton vardera, med en stridsspets på 300 kilo, och kan uppnå en maximal hastighet på 150 kilometer i timmen.

Toppfarten för själva ubåten är 30 knop, motsvarande cirka 55 kilometer i timmen.

Eftersom ubåten är kärnkraftsdriven behöver den aldrig tankas under sin beräknade 25-åriga livslängd med vapen och besättning på upp till 98 personer ombord för att skydda brittiskt territorium.

Klar för start

Övriga fyra Astute-ubåtar som ingår i den brittiska flottan är utrustade med liknande vapensystem.

"Den kungliga flottans atomubåtar skyddar kritisk nationell infrastruktur och har med sin kärnvapen en avskräckande effekt på de som skulle vilja skada oss", sa Storbritanniens chef för örlogsflottan, Sir Ben Key, i samband med invigningen av ubåten på BAE Systems varv i staden Barrow-in-Furness.

Varvet i den nordengelska hamnstaden i grevskapet Cumbria är landets största och där har sedan slutet av 1800-talet byggts flera örlogsfartyg för den brittiska flottan, produktionen var bland annat särskilt intensiv i samband med de två världskrigen.

Sir Ben Key kallade HMS Anson för den mest moderna och banbrytande ubåtsdesignen hittills.

Runt 10 000 personer från totalt 400 företag har arbetat med ubåten och efter ett antal tester under de kommande veckorna ska den seglas till en stor brittisk flottbas i västra Skottland.

HMS Anson har redan gått igenom ett flertal tester och provdyk, varav det senaste stora dyket i april 2021 var lyckat.

I början av 2022 dök den nästan 8 000 ton tunga ubåten ned vid Barrow-in-Furness för att bland annat testa barlasttankar, djupsensorer och ekolod samt för att se att ubåten seglade stabilt nedsänkt.