3D-delar för 20 dollar gör skillnaden
Utöver illegal vapenimport från framför allt Asien har 3D-skrivare till stor del bidragit till att amerikanska myndigheter konfiskerade 1 500 helautomatiska vapen 2021 jämfört med cirka 300 året dessförinnan.
”Inte sedan spritförbudet (mellan 1920 och 1933, reds. anm) har vi sett så många helautomatiska vapen användas för att begå brott. Nu är de tillbaka och de finns överallt”, säger ShotSpotters vd Tom Chittum till CNN om utvecklingen.
3D-skrivare används konkret för att tillverka en liten del i metall eller plast, en så kallad auto sear, som kan förvandla pistoler och gevär till helautomatiska vapen.
Genom att skriva ut säkringen och på några sekunder placera det i skjutvapnet mellan avtryckaren och mekanismen för att avfyra och mata nästa patron från magasinet, kan en modifierad pistol avfyra en hel serie skott bara genom att man trycker ned avtryckaren en gång.
Denna funktion är känd från automatgevär som AK-47, där den automatiska funktionen dock är olaglig i USA. Därför, i de lagliga halvautomatiska versionerna av AK-47, finns det en spärr som förhindrar automatisk avfyring, vilket gör att det krävs nya tryck på avtryckaren för att vapnet ska avfyra.
Men genom att använda den 3D-printade delen för cirka 20 dollar kan spärren inte förhindra avfyrning av de följande patronerna, som därför avfyras automatiskt när avtryckaren är nedtryckt.
Används vid masskjutningar
Bland de många senaste fallen med helautomatiska vapen är USA:s värsta masskjutning någonsin i Las Vegas 2017, där 58 personer dog och 546 skadades.
Så sent som i april i år användes ett transformerat helautomatiskt vapen i en masskjutning i staden Sacramento i Kalifornien, där sex miste livet och tolv personer skadades.
Efter brottet misstänker polisen att en illegal enhet av den typ som den nu dömde Kent Edward Newhouse försökte sälja vidare användes.
Den gjorde det möjligt för gärningsmännen att skjuta upp till 1 200 skott per minut – motsvarande 20 skott per sekund.
Farligare än 3D-printade vapen
Sedan den första 3D-printade pistolen, The Liberator, såg dagens ljus 2013 har det pågått en intensiv debatt om hur farligt det kan vara för människor att skriva ut sina egna pistoler hemma.
Alla 3D-printade vapen har dock hittills varit av så dålig kvalitet att de sällan håller för att avfyras – om de då inte exploderar i skyttens hand.
Med de 3D-tillverkade delarna är det dock annorlunda, eftersom de till skillnad från 3D-utskrivna skjutvapnen gör det möjligt att skjuta automatiskt med ett befintligt vapen av god kvalitet.
Detta har lett till att ett stort antal amerikanska politiker vill få stopp på de illegala 3D-printade vapendelarna.
Det är dock fortfarande okänt exakt hur tillverkningen och försäljningen ska kunna stoppas.