Kontaktlinsen blir intelligent

Kontaktlinser med inbyggd elektronik kan i framtiden övervaka allt från diabetes till grön starr.

Medicinsk mätutrustning kan nu byggas in i kontaktlinser utan att det påverkar synen.

© UNIST, Shutterstock & Park et al.

Kontaktlinsen är en given kandidat till att bära framtidens hälsoteknik. Linserna är nästan osynliga och placerade nära kroppen, och vi bär linser näs­tan utan att märka dem.

Ingenjörerna har dock tre utmaningar som måste övervinnas innan tekniken kan fungera på allvar.

Materialen måste vara smidiga och flexibla, de elektriska komponenterna ska kunna byggas in utan att skymma bärarens syn, och linsen måste få elförsörjning.

© Giphy

Mjuk lins krackelerar inte

Nu har en koreansk forskargrupp vid forskningsinstitutet UNIST i staden Ulsan äntligen uppfyllt alla krav genom ett nytt koncept: De placerar kontaktlinsens elek­tronik på bitar av ett fast material och förbinder dem med ett elastiskt substrat.

Resultatet är en flexibel kontaktlins som kan böjas och sträckas utan att krackelera eller belasta den känsliga elektroniken.

Forskarna har utnyttjat ett annat genomskinligt mate­rial för att tillverka en strömledande antenn, som ligger som en ring runt ögats iris.

Elastisk skiva övervakar kroppen

En osynlig antenn förser kontaktlinsens kretsar med ström så att sensorer och lampor kan avslöja obalans i blodsockret.

Övervakar grön starr

Hittills har forskarna tagit fram en test­ver­sion som övervakar blodsockret hos diabetespatienter.

Här förses den elektriska kontaktlinsen med en glukossensor och en LED. Ljuset i linsen släcks när sensorn noterar en hög glukoshalt i ögats tårvätska.

Intel­ligenta kontaktlinser kan användas i flera medicinska syften, exempelvis för att övervaka ögonsjukdomar som grön starr.