Topp 10: Ingenjörernas största misstag

Det går inte att komma ifrån att när ingenjörerna räknar fel kan det leda till allt från flygplanskrasch till jordskalv och försvunna rymdsonder. Läs vår lista över historiens största ingenjörsmissar – och rösta på den du tycker är värst.

Top 10: 16/2014

Vi har letat fram historiens tio största ingenjörstabbar som du kan se i listan nedanför. Nederst på sidan kan du rösta på vilken DU tycker är den värsta.

Rangordningen utgår ifrån hur elementärt och banalt felet är och hur omfattande de mänskliga och materiella skadorna blev till följd av det.

1. Kalifornien, USA: Slarv dödade 600 människor

Under 1924-26 var stjärningenjören William Mulholland ansvarig för byggandet av dammen St. Francis Dam i Kalifornien. Mulholland ignorerade flera varningar om sprickor och natten till den 13 mars 1928 hände det som inte fick hända: Dammen brast och 46 miljoner m3vatten strömmade ut i Santa Claradalen. Nära 600 människor miste livet.

Olyckan berodde delvis på att Mulholland hade byggt dammen i en dal med lösa klippor, samt att han hade ökat dammens höjd utan att förstärka dammfundamenten. Dessutom hade han inte försäkrat sig om att vattnet inte kunde rinna ut under muren.

2. Louisiana, USA: Felberäkning ändrade ekosystem

Den 21 november 1980 borrade tolv man från bolaget Texaco efter olja i den tre meter djupa sjön Lake Peigneur i Louisiana. Efter knappt 400 meter fastnade borren och plattformen började gunga. Männen klarade precis att rädda sig i land innan plattformen försvann ned i en gigantisk strömvirvel.

Borrarbetarna hade råkat borra rakt ned i saltgruvan Diamond Crystal som låg under sjön. Texaco kände till gruvan, men hade räknat fel på koordinaterna inför borrningen. Färskvattnet från sjön löste upp saltet och fick gruvan att kollapsa. Luft pressades upp till ytan i form av en 120 meter hög gejser. Förutom borrplattformen slukade strömvirveln även träd, lastbilar och elva lastpråmar samt en stor del av den omgivande terrängen.

Räknefelet slutade med att den grunda färskvattensjön förvandlades till en djup saltsjö.

3. Stilla Havet: Stridsflygplan förlorade all kontroll

Plötsligt dog all elektronik i tolv amerikanska stridsflygplan, F-22 Raptor, medan de befann sig i luften. Planen var på sin första internationella resa från Hawaii till Okinawa i Japan den 24 februari 2007. När de passerade datumlinjen i Stilla havet stängdes samtliga system ned på grund av en oväntad datumändring. Det visade sig att programmerarna hade glömt att ta hänsyn till datumlinjen.

Piloterna kunde varken navigera eller komma åt att reglera planens bränsle. Kommunikationssystemen till omvärlden bröts också delvis. Piloterna följde efter stora tankplan tillbaka till Hawaii. God sikt gjorde att de kunde landa manuellt – dåligt väder hade sannolikt gjort situationen riktigt farlig för piloterna.

4. Kanada och USA: Cancerpatienter dödades av datorfel

Mellan 1985 och 1987 dödades minst sex cancerpatienter av strålbehandlingsmaskinen Therac-25 i Kanada och USA. Maskinen producerade normalt elektronstrålar, men hade också en 125 gånger kraftigare röntgenstråle.

Ett datorfel medförde att om en operatör valde fel strålningstyp – men korrigerade felet innan behandlingen – blev Therac-25 förvirrad och bytte till den första strålningen utan att det syntes på kontrollpanelen. Därför hände det flera gånger att patienter utsattes för röntgenstrålar trots att utrustningen visade att behandlingen skedde med den svaga elektronstrålen.

5. Mars: Måttenheter tog bort Marssond

Nasa förlorade all kontakt med sonden Mars Climate Orbiter den 23 september 1999. Sonden hade då genomfört en tio månader lång resa till Mars utan problem. Men kort efter det att sonden hade placerats i omloppsbanan gick något fel. Sonden kom förmodligen för nära planeten och brann upp i atmosfären eller störtade.

Olyckan orsakades av ett kommunikationsfel rörande enheter: Sonden matades med felaktiga siffror. Producenten Lockheed Martin använde måttenheten pund i sina beräkningar, men Nasa skickade siffrorna vidare till sonden i tron om att det handlade om Newton.

6. Florida, USA: Historiens dyraste streck

Kort efter uppskjutning den 22 juli 1962 ändrade Nasas 80 miljoner dollar dyra sond Mariner 1 helt oväntat riktning. Kursavvikelsen berodde på ett skrivfel i sondens datorinstruktioner, där det saknades ett streck över ett R i en matematisk formel.

7. Norge: Plattform utlöste jordbävning

Borrplattformen Sleipner A sjönk 1991. Ingenjörerna hade överskattat betongens bärförmåga med 47 procent. Den gigantiska konstruktionen krossades mot bottnen på 220 meters djup, vilket orsakade ett skalv motsvarande tre på richterskalan.

8. Medelhavet: Fyrkantiga fönster ledde till krasch

1954 störtade två flygplan av typen De Havilland Comet på grund av att planen hade fyrkantiga fönster. Upp till 70 procent av det tryck som planen utsattes för under flygningen samlades i hörnen på fönstren, varpå sprickor uppstod i metallen. Sedan dess har alla plan runda fönster.

9. Washington, USA: Bro sattes i svängning och kollapsade

Starka vindbyar på 68 kilometer i timmen fick Tacoma Narrows-bron att rasa 1940. Vinden satte bron i svängning och svängningarna blev så stora att bron slutligen kollapsade. En hund dog i samband med olyckan.

10. Boston, USA: Takras med fel lim

En passagerare dog när taket föll ned i en biltunnel i Boston den 10 juli 2006. Olyckan skedde i det underjordiska vägsystemet Big Dig när plötsligt 23 ton betong och andra material föll ned från taket. Tunnelkonstruktörerna hade valt fel sorts epoxylim till de fästen som höll taket på plats. Limmet torkade snabbt, men förlorade sin styrka efter bara några veckor.