Pierpaolo Lazzarini
Superyachten Pangeos.

Pangeos - den flytande staden

En flytande stad med plats för 60 000 personer ombord kan visa sig bli ett av de mest spektakulära maritima projekten på senare tid.

Samtidigt som regeringar runt om i världen kämpar för att utveckla strategier för att skydda våra städer från stigande vattennivåer och klimatförändringar har den italienska designstudion Lazzarini tagit fram ett alternativ.

De kreativa sydeuropéerna har designat inget mindre än en flytande stad som ser ut som en enorm sköldpadda.

Den gigantiska yachten, som kallas Pangeos efter den förhistoriska superkontinenten Pangea, ska enligt planen rymma 60 000 gäster och invånare som kan vistas på otaliga hotell, i butiker och parker.

Hamnplats inte nödvändigt

Med en längd på 550 meter och en bredd på 610 meter har designerna tagit fram ett fartyg som få hamnar har faciliteterna att erbjuda.

Planen är därför inte att Pangeos ska lägga till vid hamn, snarare att invånare och gäster ska ta sig till den flytande staden med hjälp av båt eller helikopter.

Pangeos har plats för 60 000 gäster

Det finns hotell, butiker, en helikopterplatta och båtplatser för Pangeos 60 000 gäster.

© Pierpaolo Lazzarini

Och när kursen väl är satt ska nio elmotorer, som var och en producerar häpnadsväckande 16 800 hk, få den flytande staden att färdas över havet.

Trots motorkraften räknar man med att seglarstaden får nöja sig med en marschfart på fem knop, vilket ungefär motsvarar toppfarten på en liten öppen fiskebåt.

Koldioxidneutral tungviktare

Tack vare elmotorerna och ett enormt solcellssystem på "sköldpaddans sköld" är Pangeo byggd för att kunna segla på världshaven utan att släppa ut några som helst växthusgaser.

Historien säger dock ingenting om huruvida byggprocessen av den flytande staden kan hållas koldioxidneutral.

©

Läs också:

Om man får fram de 80 miljarder svenska kronor som behövs och projektet blir godkänt räknar designfirman Lazzarini med att Pangeo ska kunna sätta kurs mot avlägsna stränder år 2033.

Det krävs dock att det byggs ett tillfälligt varv i Saudiarabien, som rymmer den enorma sköldpaddan.