Kystverket

Norge ska bygga världens största fartygstunnel

Norge har planer på att konstruera en enorm fartygstunnel genom en fjällfylld halvö på atlantkusten. Anläggningen ska säkra seglatsen i ett stormomsusat och farligt farvatten.

Kryssningsfartyget Viking Sky var lördagen den 23 mars ruskigt nära att förlisa, då fartygsmotorerna stannade och en kraftig storm pressade fartyget – och de 2 373 passagerarna ombord – in mot den stormiga, norska atlantkusten.

Bara två ankare hindrade Viking Sky från att stöta på grund, och fartyget var bara 100 meter från en katastrof när en bogserbåt äntligen nådde fram och bogserade kryssningsjätten säkert i hamn i Molde.

Passagerarnas egna filmer från mardrömsdygnet till havs vittnar om ett riktigt våldsamt möte med naturkrafterna:

Som tur är kan den farofyllda fartygsrutten längs den norska kusten bli en aning säkrare om världens största tunnel för fartyg blir verklighet.

Fartygstunnel blir en genväg genom berg

Färjor och andra fartyg ska kunna segla 1700 meter genom ett norskt fjäll på den centrala atlantkusten.

Den norska kuststyrelsen, Kustverket, arbetar med en plan på att bygga världens största fartygstunnel, som ska anläggas genom halvön Stad omkring 175 kilometer norr om Bergen.

Byggandet är planerat att inledas före 2022, om omkostnaderna för projektet kan hållas på 2,7 miljarder norska kronor. Det är Kustverket just nu i färd med att utvärdera.

Det omfattande projektet kommer att göra färden längs Norges kust säkrare för fartygen. När tunneln är klar slipper fartygen att gå runt halvön i farvatten som är bland de farligaste utanför Norge. Mer än två månader om året blåser det kuling där och kraftiga havsströmmar och vågor gör förhållandena extremt oförutsägbara. Enbart under de senaste 70 åren har 34 människor drunknat i dessa farvatten.

Den nya, säkra genvägen kommer att kunna utnyttjas av såväl kommersiell fartygstrafik som privata småbåtar.

Berget ska sprängas bort

Borrmaskiner och dynamit ska avlägsna omkring åtta miljoner ton berg. Samtidigt försvinner också fyra bostadsfastigheter och flera lador för att ge plats åt den nya tunneln.