Varför börjar broar gunga?

En användare frågar varför broar börjar gunga? Få svaret här!

brooklyn bridge

Gungningar kan få katastrofala följder

Vinden kan få hängbroar att börja gunga från sida till sida, och det kan uppstå en resonans, som innebär att små gungningar förstärker varandra. Är bron inte rätt konstruerad, kan hela brobanan börja självsvänga, och följderna kan bli katastrofala. Det fastställdes då Tacoma Narrows Bridge i USA rasade 1940. Den kollapsade ett år efter att den var färdig. Bron var för klen i förhållande till sin längd.

Undvek olycka i sista ögonblicket

Olyckan öppnade brobyggarnas ögon för vindens krafter, men år 2000 blev de brittiska ingenjörerna åter för djärva, då de byggde gångbron Millennium Bridge över Themsen i London. Vid brons öppnande hade uppemot 100 000 personer samlats för att gå över, men den nya hängbron gungade så mycket att människor nästan trillade på varandra, och bron spärrades snabbt av.

Det som hände var att vinden fick hängbron att gunga en aning från sida till sida, och därför började fotgängarna gå likt sjömän på ett gungande fartyg. Den speciella gångarten fick människorna att gå i takt, och de taktfasta stegen fick Millennium Bridge att gunga ännu mer. Man var tvungen att montera en rad stötdämpare, som motverkar vibrationer, innan den 325 meter långa gångbron kunde öppnas igen i februari 2002.

Se klippet där Tacoma Narrows-bron kollapsar här.

Video