Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

brooklyn bridge
Teknik - Konstruktion

Varför börjar broar gunga?

En användare frågar varför broar börjar gunga? Få svaret här!

Gungningar kan få katastrofala följder

Vinden kan få hängbroar att börja gunga från sida till sida, och det kan uppstå en resonans, som innebär att små gungningar förstärker varandra. Är bron inte rätt konstruerad, kan hela brobanan börja självsvänga, och följderna kan bli katastrofala. Det fastställdes då Tacoma Narrows Bridge i USA rasade 1940. Den kollapsade ett år efter att den var färdig. Bron var för klen i förhållande till sin längd.

Undvek olycka i sista ögonblicket

Olyckan öppnade brobyggarnas ögon för vindens krafter, men år 2000 blev de brittiska ingenjörerna åter för djärva, då de byggde gångbron Millennium Bridge över Themsen i London. Vid brons öppnande hade uppemot 100 000 personer samlats för att gå över, men den nya hängbron gungade så mycket att människor nästan trillade på varandra, och bron spärrades snabbt av.

Det som hände var att vinden fick hängbron att gunga en aning från sida till sida, och därför började fotgängarna gå likt sjömän på ett gungande fartyg. Den speciella gångarten fick människorna att gå i takt, och de taktfasta stegen fick Millennium Bridge att gunga ännu mer. Man var tvungen att montera en rad stötdämpare, som motverkar vibrationer, innan den 325 meter långa gångbron kunde öppnas igen i februari 2002.

Se klippet där Tacoma Narrows-bron kollapsar här.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj