Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Byggnader

Varför välter inte byggkranar?

En byggkran som ser ut som ett T har en vikt i den ena änden och lyfter med den andra. Varför tippar inte en sådan kran när den inte är lastad?

En byggnadskran är sällan i balans. Därför behöver den ett stabilt fundament, som kan stå emot de krafter som försöker att tippa kranen, och därvidlag måste man ta hänsyn till lasten, den egna vikten och vinden. En vanlig byggkran har en utliggare på 60 meter och en bakbrygga på 20 meter. En sådan kran kan ha en lyftkapacitet på exempelvis 300 tonmeter, vilket betyder att den kan lyfta 10 ton 30 meter ut eller 5 ton 60 meter ut. För att minimera de krafter som försöker tippa kranen framåt i lastat tillstånd, ser man till att kranen obelastad har ett vältande moment bakåt på ungefär halva lyft-kapaciteten, det vill säga 150 tonmeter för en kran med en lyftkapacitet på 300 tonmeter. Det görs med en motvikt som består av betongblock placerade längst baktill på bakbryggan. En motvikt på 7,5 ton 20 meter ut på bakbryggan försätter kranen i balans, när den lyfter 2,5 ton 60 meter ut, om man bortser från utliggarens och bakbryggans egenvikt. Momentet framåt eller bakåt kommer då att bli högst 150 tonmeter, och kranmasten måste vara stark nog för att ta upp detta vältade moment och överföra det till betongfundamentet via stora bultar. Dessutom måste fundamentet vara tillräckligt tungt för att kranen inte skall välta.

Läs också:

byggekran, højhuse, byninger
Byggnader

Fråga oss: Hur kommer kranarna upp på en skyskrapa?

0 minuter
Byggnader

Broar utmanar ingenjörerna

2 minuter
Byggnader

Hur mycket kan höghus svaja?

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj