Se de nya skyskraporna: Framtidens stadssilhuett är horisontell
Från gångbroar i USA till en helt tvärliggande ökenstat – ingenjörerna har börjat tänka i sidled på allvar när de ska designa skyskrapor. Se fyra exempel på de vågräta skyskraporna här.

Innehållsöversikt
Den klassiska skyskrapan med sitt högsträckta stålskelett och glittrande glaspartier är ett perfekt exempel på hur ingenjörerna har lyckats förändra hur människor bor och arbetar i storstaden.
I städer som New York City, Shanghai och Dubai tronar flera hundra meter höga byggnadsverk, som upptar en liten areal på marken för att hysa tusentals människor i små lådor staplade ovanpå varandra. Men den klassiska skyskrapan har fortfarande inte lyckats utnyttja all tom luft mellan de imponerande byggnadsverken och det är där den horisontella skyskrapan kommer till sin rätt.
Från den 300 meter höga The Crystal i Kina till den saudiska framtidsstaden The Line – en 500 meter hög och 170 kilometer lång horisontal skyskrapa – är ingenjörer nu i färd med att expandera den gängse uppfattningen av en skyskrapa, så att den byggs på tvären i luftrummet.
Konceptet, som ursprungligen tänktes ut på 1920-talet av den ryska arkitekten El Lisitskij, ställer speciella krav på ingenjörerna.
Nu ska de inte bara säkra de lodräta skyskraporna mot elementens raseri, bland annat vind och jordbävningar, utan även tänka ut lösningar på hur en vågrät skyskrapa – mellan de lodräta eller ovanpå dem – ska hantera skakningar och vibrationer utan att störta in.