Se de nya skyskraporna: Framtidens stadssilhuett är horisontell

Från gångbroar i USA till en helt tvärliggande ökenstat – ingenjörerna har börjat tänka i sidled på allvar när de ska designa skyskrapor. Se fyra exempel på de vågräta skyskraporna här.

Liggande skyskrapor
© AFP/Ritzau Scanpix

Den klassiska skyskrapan med sitt högsträckta stålskelett och glittrande glaspartier är ett perfekt exempel på hur ingenjörerna har lyckats förändra hur människor bor och arbetar i storstaden.

I städer som New York City, Shanghai och Dubai tronar flera hundra meter höga byggnadsverk, som upptar en liten areal på marken för att hysa tusentals människor i små lådor staplade ovanpå varandra. Men den klassiska skyskrapan har fortfarande inte lyckats utnyttja all tom luft mellan de imponerande byggnadsverken och det är där den horisontella skyskrapan kommer till sin rätt.

Från den 300 meter höga The Crystal i Kina till den saudiska framtidsstaden The Line – en 500 meter hög och 170 kilometer lång horisontal skyskrapa – är ingenjörer nu i färd med att expandera den gängse uppfattningen av en skyskrapa, så att den byggs på tvären i luftrummet.

Konceptet, som ursprungligen tänktes ut på 1920-talet av den ryska arkitekten El Lisitskij, ställer speciella krav på ingenjörerna.

Nu ska de inte bara säkra de lodräta skyskraporna mot elementens raseri, bland annat vind och jordbävningar, utan även tänka ut lösningar på hur en vågrät skyskrapa – mellan de lodräta eller ovanpå dem – ska hantera skakningar och vibrationer utan att störta in.

Himmelsbroar

Stadssilhuett på tvären
© Shutterstock

Glas förbinder amerikanska skyskrapor

  • Var: Minneapolis, USA
  • Storlek: 15 kilometer
  • När: 1962

I storstaden Minneapolis har invånarna i sex årtionden kunnat förflytta sig mellan kontorsbyggnader, hotell, stormarknader och många andra byggnader via det så kallade Minneapolis Skyway System – ett system av övertäckta gångbroar, som förflyttar fotgängarna upp från gatunivå mellan stadens byggnader. Totalt förbinds omkring 80 bostadsblock av cirka 15 kilometer skyway.

Liggande oas

Svävande skyskrapor
© Hufton+Crow-VIEW/Alamy/Imageselect

Skyskrapor svävar över grönområde

  • Var: Shenzhen, Kina
  • Längd: 380 meter
  • När: 2009

Svävande över ett grönt landskap hittar man det kinesiska Vanke Center Shenzhen, en 380 meter lång, horisontell skyskrapa som rymmer lägenheter, kontor och ett hotell. Tanken med den vågräta skyskrapan är att frigöra plats för gröna områden och sjöar på jordytan. Konstruktionen vilar på åtta pelare med upp till 50 meters avstånd från varandra. Taket är klätt med solcellspaneler och beväxtning, som hjälper till att reglera temperaturen i byggnaden.

Rekordhållaren

© Shutterstock

The Crystal vilar på fyra kamrater

  • Var: Chongqing, Kina
  • Längd: 300 meter
  • När: 2020

Den 300 meter långa, horisontella skyskrapan The Crystal är det mest uppseendeväckande draget vid det kinesiska skyskrapekomplexet Raffles City Chongqing, som förutom The Crystal består av åtta klassiska skyskrapor på 250-350 meter. The Crystal är den horisontella skyskrapa, som vilar på flera skyskrapor under sig – totalt fyra. För att stå emot skakningar från jordbävningar har The Crystal monterats på 26 speciella friktionslager.

Framtidsmusiken

The Line i Saudiarabien
© AFP/Ritzau Scanpix

Saudiskt projekt ska bli 170 kilometer långt

  • Var: Tabuk, Saudiarabien
  • Längd: 170 kilometer
  • När: 2045

När The Line enligt planen står klart 2045, ska den horisontella skyskrapan hysa nio miljoner människor, men redan 2030 skal den 170 kilometer långa och 200 meter breda, horisontella skyskrapan bebos av den första miljonen invånare. The Line kommer att bestå av två parallella skyskrapor som är 500 meter höga, och kommer med tiden att byggas ut till en total längd på 170 kilometer.