Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

NB_u27 kinesisk mur
Teknik - Byggnader

Kinesiska muren håller på att försvinna

Naturens krafter, horder av turister och en befolkning som stjäl stenar. Alltihop har tärt på Kinas nationalsymbol, den kinesiska muren, och experter varnar nu att det berömda byggnadsverket riskerar att försvinna.

Nästan en tredjedel är redan borta

Du ska kanske skynda dig om du vill se kinesiska muren. Nästan en tredjedel av Kinas nationalsymbol har nämligen mer eller mindre försvunnit.

Enligt tidningen Beijing Times har 1?961 kilometer av muren antingen kollapsat helt eller är i eländigt skick. Det motsvarar cirka 30 procent av den totalt 6?350 kilometer långa försvarsmuren i norra Kina.

Naturfenomen bryter ner muren

Nedbrytningen beror bland annat på naturfenomen som blixtnedslag, jordbävningar och översvämningar, och experter uppmanar nu de kinesiska myndigheterna att klimatsäkra utsatta delar av muren.

Stöld är ett annat hot mot det berömda byggnadsverket, som står på UNESCO:s världsarvslista.

På vissa ställen stjäl den fattiga lokalbefolkningen stenar i muren och använder dem till att bygga egna hus eller säljer dem till turister.

Turisternas fötter nöter ner stenarna

De många besökarna sliter också på den gamla muren, och problemet förvärras av att turister har börjat söka upp delar av muren som inte är öppna för allmänheten.

Det gamla byggnadsverket har tidigare överlevt århundraden av krig och naturkatastrofer. Muren uppfördes som försvar mot nordliga ryttarfolk under den sena Mingdynastin, som regerade i Kina från 1368 till 1644. Ursprungligen bestod muren av avskilda sektioner, men de kopplades senare ihop i en sammanhängande försvarsmur.

Läs mer om vem som byggde den kinesiska muren.

Alla byggnadsverk kommer en dag försvinna

Precis som kinesiska muren bryts ner kommer alla städer långsamt försvinna från jordens yta, om människan plötsligt försvann. Läs om en värld utan människor i artikeln:

Läs också:

Byggnader

Broar utmanar ingenjörerna

2 minuter
Byggnader

Varför välter inte byggkranar?

0 minuter
underground Australia
Byggnader

Galleri: Här bor människan under jorden

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

passowrd_reset.form.email_help
Ogiltig e-postadress

Skriv in lösenord

Vi har skickat ett mejl till med ett lösenord
Fel: Skriv in din kod

Nytt lösenord

Lösenord behövs
Visa Dölj