Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Teknik - Byggnader

Hur mycket kan höghus svaja?

Jag har hört att mycket höga byggnader svajar från sida till sida. Varför gör de det, och hur mycket svajar de egentligen?

Blåser det kraftigt får vindtrycket träd att svaja. Det gör de för att deras struktur är eftergivlig. Det samma gäller moderna höghus. De är byggda av relativt lätta material med ett skelett av stål, som ger efter lite, när vinden trycker mot huset. De kan svänga upp till en meter, men i regel är det mindre, och väldigt massiva skyskrapor som Empire State Building svajar högst fem millimeter. Varje byggnad har en egenfrekvens, som framför allt är beroende av dess höjd. En skyskrapa kan till exempel ha en egenfrekvens på 0,16 Hz. Det betyder att det tar cirka sex sekunder för den att svaja från ena sidan till den andra, och arbetar eller bor man i toppen av ett höghus, kan accelerationerna från svängningarna vara så obehagliga att man kan bli sjösjuk. Därför bygger man nu in svängningsdämpare i många höghus. I världens högsta skyskrapa, Taipei 101 i Taiwan, har man en 730 ton tung betonkula upphängd på 88:e våningen. Den stabiliserar byggnaden och reducerar svängningarna med cirka 40 procent. Det är bra både när det blåser och vid jordskalv.

Läs också:

kingdom tower 1
Byggnader

Kingdom Tower blir världens högsta

0 minuter
NB_u27 kinesisk mur
Byggnader

Kinesiska muren försvinner

0 minuter
Byggnader

Broar utmanar ingenjörerna

2 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj