Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

byggekran, højhuse, byninger
Teknik - Byggnader

Hur kommer kranarna upp på en skyskrapa?

Man ser väldigt ofta kranar på skyskrapor som är under konstruktion. Hur får man egentligen upp kranarna dit och senare ned igen?

Kranar är byggda som teleskopkikare

Den enklaste metoden är att placera en lyftkran utanför byggnadens fasad. Kranen är konstruerad som en teleskopkikare, så att man löpande kan sätta in tornsektioner under den, efter hand som byggnaden blir högre. För att se till att kranen inte välter fäster man varje sektion i byggnaden. När arbetet är färdigt, kan de enskilda elementen steg för steg skjutas ihop igen.

Nackdelen med att placera kranen bredvid ytterväggen är att kranens arm måste kunna nå tvärs över byggnaden. Lastförmågan sjunker ju längre armen är, och därför har kranen bara en viss räckvidd. En annan lösning är att placera kranar hela vägen runt byggnaden. Det är dock dyrt, och samtidigt kräver det koordinering att undgå att kranarna svänger in i varandras banor.

Goda erfarenheter av kranar i mitten av byggnaden

Ingenjörer har även goda erfarenheter av att placera kranen i mitten av byggnaden. För det ändamålet använder man i regel en tornkran med teleskopsektioner. Fördelen är att armens längd utnyttjas bättre med en central placering. Väljer man den metoden måste man dock vara inställd på att man inte kan göra byggnaden färdig invändigt, förrän lyftkranen har gjort sitt arbete och man tagit bort den igen.

Läs också:

Byggnader

Varför välter inte byggkranar?

0 minuter
Byggnader

Ekohus av kartong håller i 50 år

0 minuter
kingdom tower 1
Byggnader

Kingdom Tower blir världens högsta

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj