Förläng sommaren och ge plats för fler och mer med ett attefallshus

[SPONSRAD ARTIKEL] Ett attefallshus kan användas till mycket och ge plats för mer och åt fler. Innan du bestämmer dig för vilket attefallshus du ska köpa, och vilken funktion det ska fylla, är det bra att känna till vilka regler som gäller och hur du ordnar med inredningen.

Attefallshus och funktionalitet

När du bestämt dig för vilket attefallshus du ska köpa ska du skicka in en skriftlig anmälan till byggnadsnämnden i din hemkommun. När du fått klartecken och ett startbesked är det bara att sätta igång. Attefallshusets totala byggnadsarea får inte överstiga 25 kvadratmeter och takhöjden får maximalt vara fyra meter, från mark till taknock.

Det finns attefallshus i olika modeller och för olika ändamål. Det finns attefallshus som klassas som komplementbostadshus och attefallshus som klassas som komplementbyggnader. Ett attefallshus som komplementbostadshus ska användas som ett permanent boende eller som fritidshus på somrarna för längre uppehåll.

Attefallshus som komplementbyggnad passar dig som behöver mer plats till dina gäster som kommer på besök, behöver mer förvaringsyta, eller behöver extra plats för att parkera bilen. Attefallshus som komplementbyggnad kan alltså användas som exempelvis garage, förråd, båthus eller gäststuga för kortare uppehåll.

Regler för attefallshus

Om du ska bygga ditt attefallshus närmare än fyra och en halv meter från grannens tomtgräns så behöver du ha grannens godkännande innan du sätter igång. Attefallshus som komplementbostadshus ska kunna inredas som en självständig bostad, eftersom det ska kunna användas som just ett permanentboende. Detta innebär att ett sådant attefallshus måste ha samma bostadsfunktioner som en vanlig bostad, så som exempelvis dusch och matlagning, detta enligt Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS.

Inredning i attefallshus

När du inreder attefallshuset, lite beroende på vad det ska användas till, bör inredningen vara praktisk, mysig och hemtrevlig. Du vill alltid sträva efter att skapa en miljö du kan trivas i. Ta inte fram alldeles för mycket prylar utan var sparsam med inredningen. Precis som i en trång hall kan du försöka förvara längs väggar och på höjden. Om du frigör utrymme från golvet, och satsar på fina tapeter och textilier, så skapar du en ombonad miljö.

Ett annat inredningstips är att köpa hem möbler som inte är för tunga, så att du lätt kan flytta runt och möblera om bäst du vill. Då boytan är relativt begränsad kan det vara roligt att experimentera och prova sig fram med möbleringen.