Ekohus av papper byggs på en dag och håller i 50 år

Ett kit med byggklossar, huvudsakligen i kartong, kan sättas ihop till ett 100 procent återvinningsbart hus med kök, badrum och öppen spis.

paphus

Huvudingrediensen i ett nytt slags hus är kartong. 24 skikt av vanlig wellpapp som har limmats ihop.

Det låter kanske inte helt hållbart eller robust, men utanpå är kartongen isolerat med ett vattentätt lager och träpanel som skyddar mot regn och snö.

Den här konstruktionen gör Wikkelhouse – som huset heter – till ett otroligt miljövänligt hus som går att bygga på en dag och som håller i minst 50 år.

Video

Moduler sätts ihop som klossar

Kartongen och skikten sätts ihop i en husformad rammodul som är 1,2 meter bred och väger 500 kilo. Det är fantasin hos husets invånare som avgör hur många element huset ska bestå av – och därmed hur långt huset ska vara.

Husen kan med enkelhet bli så pass stora så att de får plats med kök, badrum, sovrum och ett vardagsrum med öppen spis.

Huset är återvinningsbart till 100 procent

Personerna bakom Wikkelhouse har lagt fyra år på att ta fram en konstruktion så att kartonen enkelt kan vikas runt ramarna. Huset är återvinningsbart till 100 procent och det är – naturligvis – ett miljövänligt lim som används för att hålla ihop de 24 skikten av kartong.

De totalt 26 skikten – inklusive det vattentäta skiktet och trät – blir en otroligt robust "sandwich" som också är imponerade isolerat mot vind och vatten.

Modulerna är lätta att koppla på och av om de boende antingen önskar sig ett större eller ett mindre hus. Utöver att det är återvinningsbart till 100 procent så är Wikkelhouse även tre gånger mer miljövänligt än ett vanligt hus.

Ett hus med kök och badrum kostar cirka 700 000 kronor.