Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

paphus
Teknik - Byggnader

Ekohus av papper byggs på en dag och håller i 50 år

Ett kit med byggklossar, huvudsakligen i kartong, kan sättas ihop till ett 100 procent återvinningsbart hus med kök, badrum och öppen spis.

Huvudingrediensen i ett nytt slags hus är kartong. 24 skikt av vanlig wellpapp som har limmats ihop.

Det låter kanske inte helt hållbart eller robust, men utanpå är kartongen isolerat med ett vattentätt lager och träpanel som skyddar mot regn och snö.

Den här konstruktionen gör Wikkelhouse – som huset heter – till ett otroligt miljövänligt hus som går att bygga på en dag och som håller i minst 50 år.

Moduler sätts ihop som klossar

Kartongen och skikten sätts ihop i en husformad rammodul som är 1,2 meter bred och väger 500 kilo. Det är fantasin hos husets invånare som avgör hur många element huset ska bestå av – och därmed hur långt huset ska vara.

Husen kan med enkelhet bli så pass stora så att de får plats med kök, badrum, sovrum och ett vardagsrum med öppen spis.

Huset är återvinningsbart till 100 procent

Personerna bakom Wikkelhouse har lagt fyra år på att ta fram en konstruktion så att kartonen enkelt kan vikas runt ramarna. Huset är återvinningsbart till 100 procent och det är – naturligvis – ett miljövänligt lim som används för att hålla ihop de 24 skikten av kartong.

De totalt 26 skikten – inklusive det vattentäta skiktet och trät – blir en otroligt robust "sandwich" som också är imponerade isolerat mot vind och vatten.

Modulerna är lätta att koppla på och av om de boende antingen önskar sig ett större eller ett mindre hus. Utöver att det är återvinningsbart till 100 procent så är Wikkelhouse även tre gånger mer miljövänligt än ett vanligt hus.

Ett hus med kök och badrum kostar cirka 700 000 kronor.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj