Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Broar utmanar ingenjörerna

De ska sträcka sig över jordens djupaste avgrunder och kunna stå emot jordbävningar. Broar sätter ingenjörsvetenskapen på prov.

Xin He/Getty Images

Längsta glasbron

Varje glasplatta i den 385 meter långa Zhangjiajiebron i Kina kan bära en lastbil på 40 ton. Hållfastheten uppkommer när plattan värms upp till 600 grader och snabbt kyls ned igen. Processen pressar ihop ytan så att glaset blir starkare.

VCG/Getty Images

Mest motståndskraftiga bron

Rio-Antiriobron i Grekland står emot jordens starkaste krafter. Bropelarna kan röra sig upp till 1,3 meter från sida till sida vid ett jordskalv och brons kablar har små fenor som kan omdirigera starka vindbyar.

Shutterstock

Längsta bron

För att minska restiderna tvärs över Kinas 9,6 miljoner kvadratkilometer har ingenjörer byggt den 164,8 kilometer långa Danyang-Kunshan Grand Bridge. Bron tillåter att höghastighetstågen kör i över 300 kilometer i timmen.

Luo chunxiao/Imagine China

Högsta bron

Det är 343 meter från dalens botten till toppen av masterna på Millauviadukten. Trots det är den franska brons däck och master förvånansvärt lätta. Genom att bygga dem i stål i stället för betong sänktes vikten från knappt 200 000 ton till 36 000 ton.

Shutterstock

Längsta farbara vattenbron

Fartyg på väg mellan de så kallade Mittelland- och Elbe-Havel-kanalerna i Tyskland slipper slussar och en lång omväg. Den 918 meter långa Kanalbrücke Magdeburg gör det möjligt för fartyg som är lastade med upp till 1 350 ton gods att ta en genväg högt över Elbe.

JENS SCHLUETER/AFP/Scanpix

Största flytande bron

Evergreen Point Floating Bridge i USA består av 400 000 ton flytande betong. Sjön är så djup och jorden på botten så lös att ingenjörerna valde bort bropelare och i stället byggde bron på 77 vattentäta betongpontoner fyllda med luft.

WSDOT

Mest platsbesparande bron

Med cirka 100 000 invånare per kvadratkilometer i centrala Shanghai var det svårt att få plats med en ramp till den stora Nanpubron. Kineserna löste uppgiften genom att bygga den drygt en kilometer långa rampen som en stor spiral.

Xin He/Getty Images

Läs också:

Broar
Konstruktion

Sju broar som utmanade ingenjörerna

4 minuter
Röda korset-medarbetare transporterar bort spanska sjukans offer
Sjukdomar

Spanska sjukan och corona: Här är de avgörande skillnaderna

13 minuter
Sjukdomar

Fyra patienter har drabbats två gånger: Därför smittar corona igen

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj