Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

DeepMinds artificiella intelligens bekämpar aggressivt sina motståndare med laservapen vilket man har kunnat uppleva tidigare – på film.

© Paramount Pictures
Teknik - Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens utvecklar aggressivt beteende

Google-företaget DeepMind har tagit fram en artificiell intelligens som plötsligt börjar uppföra sig både aggressivt och girigt i tävlingssituationer.

Laserstrålarna flyger till höger och vänster för att paralysera motståndaren så att den artificiella intelligensen kan ta alla resurserna själv.

Det låter som en domedagsscen från en Terminator-film, men det är faktiskt på riktigt i det spel som företaget DeepMind har utvecklat till sin artificiella intelligens.

Artificiell intelligens skjuter för att vinna

DeepMind har testkört ett enkelt ”fruktinsamlings-spel” 40 miljoner gånger, där två enheter (spelare) tävlar mot varandra om att få flest poäng. De två spelarna styrdes av artificiell intelligens.

Experimentet visade att ju färre poäng som var kvar desto mer aggressivt började den artificiella intelligensen uppföra sig genom att paralysera motståndaren med sin laserstråle.

Det blir krig mellan artificiella intelligenser när resurserna är knappa. De två artificiellt intelligenta spelarna (eller spelbrickorna) är blå respektive röda, poängen gröna och laserstrålarna gula.

Ju mer intelligent, desto mer aggressiv

Anmärkningsvärt var att det var den mest komplexa artificiella intelligensen som oftast blev aggressiv och girig. När DeepMind testade spelet med "dummare" artificiell intelligens delade spelarna i stället poängen mellan sig på ett mer fredligt sätt.

Den mest avancerade artificiella intelligensen lyckades alltså lära sig av sin omgivning och utvecklade en aggressiv taktik till sin fördel – ett beteendemönster som vanligtvis förknippas med människor.

Försöket har ännu inte granskats.

Läs också:

Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens förutspår framtiden

1 minut
Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens gör sig smartare på egen hand

1 minut
Konstgjord intelligens

Artificiell intelligens väcker dina teckningar till liv

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj