Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Shutterstock
Teknik - Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens gör sig smartare på egen hand

Artificiell intelligens har gått om människan på många fronter. Det senaste är nu att den kan göra sig själv ännu smartare än vad människan klarade att göra.

Den kan köra bilar, hitta cancer och vinna över människan i det mycket avancerade brädspelet Go. Och nu kan artificiell intelligens också skapa ny och bättre artificiell intelligens.

Google höll nyligen sin årliga I/O-konferens där de presenterar nya tekniska genombrott och visioner för allmänheten.

Där berättade techjättens vd Sundai Pichar om hur utvecklingen av Googles artificiella intelligens AutoML fortskrider – och att det går fort.

Utvecklar sig blixtsnabbt

Den artificiella intelligensen fungerar på så sätt att man löpande lägger till nya koder och algoritmer ovanpå den ursprungliga koden. Det skapar ett system som kan agera utifrån flera olika input.

Men det tar lång tid för människor att skriva koderna och algoritmerna, och därför har Google satt AutoML på jobbet att skriva sina egna lager av kod. På så sätt skapas ny och avancerad artificiell intelligens betydligt snabbare.

Hittills har AutoML utvecklat en artificiell intelligens som kan känna igen bilder och en annan som känner igen röster.

Har redan sprungit ifrån människan

I det första fallet var koden lika bra som den Googles mänskliga experter hade skapat – i det andra fallet var koden bättre.

Koderna som hade skapats av datorn bjöd på överraskningar: Delar av AutoML’s koder var meningslösa för de mänskliga kodexperterna, och gav bara mening för datorerna.

Googles förhoppning är att man med AutoML ska kunna sprida artificiell intelligens till vanliga människor – en enkel tillgänglig basintelligens som kan skräddarsy sig själv efter ägarens behov.

Läs också:

Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens förutspår framtiden

1 minut
Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens utvecklar aggressivt beteende

2 minuter
Konstgjord intelligens

Artificiell intelligens väcker dina teckningar till liv

0 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj