Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Google-företaget Deepmind har utvecklat den nya, fantasifulla artificiella intelligensen.

© Shutterstock
Teknik - Konstgjord intelligens

Googles artificiella intelligens förutspår framtiden

Google-företaget DeepMind är i full färd med att utveckla en artificiell intelligens, som med hjälp av sin egen fantasi kan föreställa sig framtiden.

Den har besegrat några av världens bästa schackspelare, visat aggressivt och girigt beteende i tävlingssituationer och lärt sig att bli klokare.

Och nu ska artificiell intelligens även kunna förutsäga framtiden med hjälp av sin egen fantasi.

Åtminstone om det är upp till företaget Deepmind, som ansvarar för Googles utveckling inom området.

Imiterar människor

Deepmind ha nyligen publicerat en studie som beskriver hur de har tillfört sina algoritmer en fantasi, som gör det möjligt att förutsäga utfallet av olika situationer och handla utifrån det.

Väldigt likt det sätt vi människor gör det, förklarar företaget på sin blogg:

”Innan vi exempelvis ställer ett glas på ett bord gör vi sannolikt en liten paus, då vi uppskattar risken för att glaset trillar ned”, skriver de.

Och det är den sortens ”sofistikerade beteende” som Deepmind har försökt imitera i en nyutvecklad artificiell intelligens kallad 12A.

Ska testas i större skala

12A har utvecklats med ett så kallat artificiellt neuralt nät, som kan välja ut information som kan vara gynnsam i framtida beslut och använda informationen till att planera.

Det testade företaget bland annat genom att låta den artificiella intelligensen genomföra ett spel kallat Sokoban, i vilket det är nödvändigt att planera i förväg.

”Den nya artificiella intelligensen presterade betydligt bättre än liknande algoritmer utan samma fantasifunktion”, skriver Deepmind.

Nu är deras nästa steg att testa den artificiella intelligensen i större sammanhang.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj