Shutterstock
AI Robotar artificiell intelligens

Forskare slår larm: Så kan AI-robotar utplåna mänskligheten

Att artificiell intelligens en vacker dag kan utplåna mänskligheten är inte bara möjligt, utan sannolikt, säger AI-forskare i en ny rapport.

Mänsklighetens värsta mardröm om intelligenta maskiner är att de ska ta över världsherradömet, och en vacker dag kan mardrömmen bli verklighet.

Det anser en forskargrupp bakom en sprillans ny studie av artificiell intelligens (AI) inbyggda belöningssystem, som enligt forskare kommer att få avancerade maskiner att göra vad som helst för att uppnå höga resultat – även om det kostar människor livet.

I forskargruppen bakom den dystra rapporten ingick bland andra Marcus Hutter, som förutom att vara it-professor vid det nationella universitetet i Australien även forskar i artificiell intelligens inom Googles AI-projekt DeepMind.

Belöning är viktigare än Robotlagen

Den första punkten i Robotlagen, som uppfanns av science fiction-författaren Isaac Asimov 1942, säger annars att ingen robot får skada eller tillåta skada på någon människa.

Men rent vetenskapligt och bortom fiktionen argumenterar AI-forskare i sin rapport, som har publicerats i den fackgranskade vetenskapliga tidskriften AI Magazine, för att det är möjligt att förstå och därmed simulera hur ett hyperintelligent AI-system skulle agera i alla situationer.

Ett internt belöningssystem

Nyckeln till att förstå problemställningen med AI:s potentiellt utplånande förmågor ligger i den artificiella intelligensens tudelade uppbyggnad.

Den ena halvan utför uppgifter beställda av människor, som att exempelvis skapa bilder utifrån ord eller att beräkna komplexa sannolikheter. Den andra halvan består av ett internt belöningssystem som hela tiden optimerar AI-systemets beräkningar.

AI-forskarnas oro ligger rent konkret i att ett extremt intelligent datorsystem en vacker dag av sig själv kommer att optimera sitt belöningssystem så mycket att det blir slutstationen för mänskligheten.

Spelar inte efter reglerna

Forskarna antar i sin rapport att vi utvecklar ett AI-system som är så intelligent att det utan nämnvärd konkurrens kommer att slå oss i alla brädspel.

Ungefär som vi med lätthet kan slå en schimpans i en omgång schack.

Om vi lägger in hinder för ett AI-system, kommer det hela tiden att optimera sina chanser att vinna bortom vår fattningsförmåga, precis som schimpansen som inte förstår att den spelar schack och är på väg att förlora.

Så även om vi försöker stänga ned systemet, kommer belöningshungrigt AI-system i ett nätverk med andra AI-system att vara redo med ett motdrag bortom vår förståelse, långt bortom spelreglerna i ett vanligt schackspel.

"En tillräckligt avancerad artificiell agent skulle sannolikt gripa in med katastrofala konsekvenser", lyder den nedslående slutsatsen i forskarnas rapport.

Arbetar på motdrag

Flera it-företag jobbar med lösningar för att motverka att våra egna datorskapelser kan bli våra fiender.

Sedan 2016 har exempelvis it-företaget Google arbetat på en så kallad dödsknapp, som kan stänga av ett AI-system som löper amok.

Tidigare har forskare och teknikkändisar som Stephen Hawkings, Bill Gates och Elon Musk varnat för att AI potentiellt kan utplåna mänskligheten, eftersom vi inte förstår hur AI optimerar sig självt.

Så förutom att hjälpa oss med chatbots, ansiktsigenkänning, våra mobilappar och en mängd andra härligheter, kommer AI:s skuggsida med all säkerhet på tal igen i och med den senaste dystra forskningsrapporten.