Du och andra människor har starka visuella och kreativa förmågor att sortera i datauppsättningar med friska och cancerdrabbade dna-fragment via spelet, så att forskarna faktiskt får bättre datamodeller med din handkraft än med smarta IT-system.
Din insats räcker inte så långt i sig själv, men när många spelare sorterar dna-fragment får forskarna fler och mer gedigna data.
Två veckor efter lanseringen har Genigma-projektet passerat målsättningen med 30 000 användare och mer än 1,5 miljoner genomförda spel/sorteringar.
På så sätt kan forskarna själva lägga fler pusselbitar på vägen mot ett botemedel mot leukemi och cancer i äggstockarna, samt bröst-, skelett- och livmoderhalscancer.
Efter de första veckornas datainsamling från mobilspelarna har forskarna fullfört sina studier i två av 23 kromosomer.
Bli själv detektiv för vetenskapen
I många liknande spel ska du och andra hitta saknade pusselbitar eller skjuta malariabubblor, varpå er kollektiva intelligens hjälper till att lösa problem från den verkliga världen.
I spelen finns det möjlighet att hjälpa forskningen inom så skilda områden som Alzheimers sjukdom, proteinproduktion samt den neurovetenskapliga världen, i exempelvis amerikanska Mozak, där du kan hjälpa till att 3D-kartlägga de 86 miljarder neuronerna i hjärnan.
Här kan du se hur ett "citizen science game" som Mozak presenterade sig själv vid lanseringen med en visualisering av hjärnan för fem år sedan:
I spelet Skill Lab: Science Detective från det danskbaserade forskningsprojektet ScienceAtHome utmanas din intelligens också när du i en rad minispel kastas in i frågor och gåtor för att undersöka hur vi människor fattar beslut på egen hand och i grupp.
Mot bakgrund av dina och andras svar och beteenden i spelet får forskarna knutna till Århus universitet information som de kan använda i framtiden för att generellt förbättra upplevelser i datorspel.
Samtidigt kan anonymiserade data om din ålder och förmåga att lösa gåtor ingå i en databas, från vilken det med tillräckligt många personers data kan vara möjligt att påvisa normal och onormal hjärnaktivitet i förhållande till ålder.