Shutterstock
Stratego

AI bluffar till sig seger över experter i brädspelet Stratego

Först var det schack, sedan kom GO, därefter poker och nu kan artificiell intelligens (AI) även slå människor i brädspel som Stratego, då maskinen i hög grad måste gissa och bluffa sig fram.

Googles artificiella intelligens DeepMind har nått nya landvinningar efter att ha lyckats besegra flera rutinerade spelare i det komplicerade brädspelet Stratego.

Nu har Stratego-AI:n med namnet DeepNash – uppkallat efter spelteoretikern och Nobelpristagaren John Nash, känd från filmen "A Beautiful Mind" – hamnat på topplistan över de tre bästa Strategospelarna någonsin på spelplattformen Gravon.

För att vinna över mänskligt motstånd i ett spel, där maskinen inte vet positionen av motståndarens 40 brickor, måste den i hög grad klara sig med hjälp av självinlärning, sannolikhetsberäkning och spelteori enligt Googles forskning som har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Science.

Tränad i miljardtals spel

För att placera sig bland världseliten av Strategospelare har DeepNash spelat 5,5 miljarder omgångar mot sig själv, så att den artificiella intelligensen varje gång lär sig något nytt om spelet, strategin och vägen till seger.

Den artificiella intelligensen har ett inbyggt belöningssystem som styr maskinen att hela tiden optimera sitt spel, medan mänskliga tekniker kontinuerligt justerar och förfinar dess spelalgoritmer.

Samtidigt styrs Stratego-AI:n av det spelteoretiska begreppet Nashjämvikt, som kortfattat går ut på att ingen spelare ändra strategi om det inte omedelbart är till deras fördel.

Detta faktum utmanar DeepNash med djärva drag som överraskar motståndaren.

I en match offrade maskinen exempelvis flera av sina högtstående Stratego-officerare för att locka motståndarens starkaste brickor i spel, varpå maskinen kunde slå till i ett bakhållsangrepp och gå segrande ur matchen.

Så i stället för att hela tiden optimera sina enskilda drag kan den artificiella intelligensen i ett spel med flera okända faktorer under längre tid lura motståndaren att öppna sig, varpå maskinen slår till med dödande drag.

Kan användas i självkörande bilar

Förutom att hela tiden vinna över erfarna Strategospelare kan DeepNashs förmågor också användas utanför spelbrädan.

En blixtsnabb avlösning av den egna och andras körstrategier kan exempelvis bli användbar i självkörande bilar, som måste fatta viktiga beslut här och nu i stressande trafik.

Magnus Carlsen

Den amerikanske schackspelaren Hans Niemann har nu stämt den norske världsmästaren i schack, Magnus Carlsen, (på bilden) och två andra spelare för förtal, utöver anklagelserna om fusk. I ett rättsdokument som amerikanen har lagt ut på Twitter framgår det att han kräver 100 miljoner dollar i ersättning, motsvarande lite drygt en miljard svenska kronor.

© Shutterstock

Läs också:

"Om man tillverkar en självkörande bil kan man inte utgå ifrån att alla andra bilister på vägen är rationella och uppför sig normalt", förklarar Dr. Noam Brown från konkurrenten Meta AI, som har följt forskningen från sidlinjen, till mediet Singularity Hub.