Shutterstock

Kan jag vinna Tour de France på en elcykel?

Skulle en motionscyklist i relativt bra form kunna vinna Tour de France på en elcykel? Eller kräver det ändå exceptionellt god fysik?

Du skulle definitivt inte hamna på prispallen i Tour de France med en vanlig elcykel, eftersom de cyklarna är inställda på att stoppa draghjälpen när hastigheten överskrider 25 km/h.

Tour de France-etapperna cyklas nämligen i betydligt högre hastigheter och 2021 vann Tadej Pogacar tävlingen med i genomsnitt 41,2 km/h.

Men en så kallad speedbike fungerar dock lite annorlunda. Deras motorer stängs nämligen inte av vid 25 km/h, utan först vid 45 km/h.

Det finns dock sträckor då cyklistfältet åker fortare än 45 km/h och där skulle du hamna på efterkälken, vare sig din cykel har motor eller ej. Det händer exempelvis i början av etapperna, då cyklisterna försöker ta täten, samt i de plana finalerna, då sprinters och deras hjälpryttare cyklar i upp emot 70 km/h fram till mållinjen.

18 minuter och 30 sekunder skulle det ta en speedbike att bestiga Alpe d'Huez. Det är 19 minuter och 35 sekunder snabbare än Marco Pantanis nuvarande rekord.

Men du och din speedbike skulle förmodligen hämta in ett så stort försprång i uppförsbackarna i bergsetapperna, att du ändå med säkerhet skulle kunna dra på dig den gula tröjan i Paris.

250 watt vinner Tour de France

Även med en vanlig elcykel skulle du närma dig podiet, om begränsningen på 25 km/h togs bort.

Oavsett hastighet skulle motorn i så fall förse dig med minst 250 watt. Det kan jämföras med de starkaste cyklisterna som når upp i 340 watt under en etapp, och eftersom en bra motionär presterar ungefär hälften av det, kan vederbörande med motorhjälp alltså komma upp i mer än 400 watt.

Elcyklarnas begränsade batterikapacitet och enorma luftmotstånd är dock fortfarande en utmaning – precis som den olidliga smärta du skulle uppleva av att sitta på en sadel i minst fem timmar om dagen, tre veckor i sträck.