Kan bensin bli för gammal?

Hur länge tål bränsle att förvaras i en dunk om man exempelvis hamstrar bensin till apokalypsen?

© HBOmax

I zombiefilmer och tv-serier som The Last of Us hamstrar personerna bränsle från bland annat övergivna bilvrak. Men om apokalypsen dröjer kan bensinens egenskaper komma att förändras, enligt den danska professorn Anne-Belinda Bjerre vid Ålborgs universitet.

"Teoretiskt sett kan bensin hålla i många år i en hermetiskt försluten tank, men om det exempelvis finns ett läckage kommer bensinen att avdunsta", säger hon.

Först avdunstar de beståndsdelar som gör det lättare för bensinen att antända i motorn. Det gäller både etanol och så kallade lätta oktaner, som är de kemiska föreningarna vi känner doften av vid bensinpumpen.

Sex månader kan bensin hållas i en oförseglad behållare vid 20 grader.

"Bensin är inte bara en komponent, men innehåller ofta också etanol och andra tillsatser, som gör förbränningen lättare och renare. Om de saknas därför att de har avdunstat, kan det bli svårt att starta motorn", förklarar Anne-Belinda Bjerre.

Vatten, syre och värme förstör bensinen

Otätheter i tanken kan också betyda att etanolen attraherar vatten, eftersom den är hydrofil eller vattenälskande. Och vatten vill man helst inte få in i motorn. Vid kontakt med luft kan bensin också börja syresättas, vilket får en del kolföreningar att bilda en klistrig film som inte heller är bra för motorn.

Ett sista problem är temperaturen. Enligt oljebolaget BP håller bolagets bensin i sex månader i en oförseglad behållare vid 20 grader, men bara i tre månader i en oförseglad behållare vid 30 grader.