Ikea lanserar sensor som kan mäta luftkvaliteten i din bostad

Möbeljätten kan göra det mer lättillgängligt att mäta mängden förorenade partiklar innanför hemmets fyra väggar.

För att skapa större medvetenhet om luftföroreningar lanserar IKEA VINDSTYRKA, en ny smartsensor som gör det möjligt att mäta luftkvaliteten i hemmet.

© IKEA

När du steker bacon i stekpannan, tänder ett stearinljus i fönsterskärmen eller använder skarpa rengöringsmedel, kan luftkvaliteten i ditt hem försämras markant.

Det är det kanske många som inte ens tänker på.

Men ren luft i hemmet är avgörande för vår hälsa, meddelar nu den svenska möbeljätten Ikea, som därför lanserar en sensor som kan mäta luftkvaliteten i våra hem.

Sensorn som har döpts till Vindstyrka finns att köpa i butik och på nätet från och med den 1 april, skriver Ikea i ett pressmeddelande.

"Med Vindstyrka har ambitionen varit att skapa en högpresterande luftkvalitetssensor som kan hjälpa våra kunder att bli mer medvetna om kvaliteten på den luft de andas in i sina hem", säger Henrik Telander, produktchef på Ikea, i pressmeddelandet.

Sensorn mäter så kallade PM2,5-nivåer – det vill säga de partiklar som kan andas in och som är mindre än 2,5 mikrometer, eller det som motsvarar en tusendel av en millimeter.

Luftförurening med PM2,5-partiklar

  • Partiklar i luften med en diameter på mindre än 2,5 mikrometer utgör enligt Världshälsoorganisationen, WHO, en betydlig risk för människors hälsa.
  • Partiklarna känner inga landsgränser och transporteras över stora avstånd.
  • Dödsorsakerna i samband med luftföroreningar är bland annat blodproppar i hjärta och hjärna, KOL, lunginflammation och lungcancer.

Samtidigt mäter sensorn luftfuktighet, temperatur och TVOC, som står för "Total Volatile Organic Compounds" och är ett mått av föroreningsbelastningen från olika gasformiga förorenande partiklar.

När sensorn är ansluten till Ikeas så kallade hub för smartprodukter, Dirigera, är det möjligt att tillgå nivåerna för luftkvaliteten direkt i Ikea Home-appen.

Vindstyrka kan användas ensam, men också tillsammans med andra Ikea-produkter som exempelvis möbelhusets luftrenare, som kan ställas in så att den ökar fläkthastigheten beroende på partikelnivån i rummet.