Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Photo by Adam Wilson on Unsplash
Teknik

Hur mäter man alkoholprocenten?

På flaskor med starksprit är alltid alkoholprocenten angiven. Hur mäter man mängden alkohol?

Alkoholprocenten kan mätas på många olika sätt. På vissa laboratorier använder man så kallad gaskromatografi. Emellertid används fortfarande även den gammaldags metoden med en termometerliknade så kallad aerometer, eftersom den är både exakt och mycket lätt att använda. Principen för en aerometer är enkel. Ju mer alkohol det är i en vätska, desto lägre blir dess densitet.

Det betyder att ett föremål som sänks ned i vätskan kommer att sjunka i motsvarande mån djupare. Genom att placera en skala på aerometern kan man enkelt avläsa alkoholprocenten i nivå med vätskans yta. Man kan få aerometrar med många olika intervall. Ett vanligt intervall som används för generella ändamål går från 0 till 50 procent. Om man skall mäta alkoholprocenten mycket exakt i starksprit, måste man först destillera vätskan så att den frigörs från socker och torrsubstans, som kan påverka tätheten.

Kvar finns då bara vatten och alkohol. I denna vätska mäts procenten sedan med en mycket exakt aerometer, där skalan till exempel bara sträcker sig mellan 35 och 40 procent.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj