Shutterstock
lösa skott

Hur fungerar lösa skott?

Lösa skott får vapen att framstå som mer verklighetstrogna och ska vara ofarliga, men jag har hört talas om dödsfall i alla fall. Hur fungerar skotten?

Lösa skott är benämningen på kulor som när de avfyras ser ut som vanliga skott, men är utformade för att inte orsaka skada.

Det finns två olika huvudtyper av löst krut: Projektiler med platt front (lösa patroner) och vanliga projektiler där krutet tas bort från patronen (så kallade "dummykulor").

Skådespelaren Alec Baldwin skapade nyligen rubriker runt om i världen när han sköt och dödade en fotograf med en pistol som han trodde var laddad med lösa skott, men som visade sig innehålla en dödlig projektil.

Lösa skott kan vara farliga av flera anledningar. Kulorna kan för det första enkelt förväxlas med de dödliga kulorna.

Men en dummykula kan till exempel också falla ur patronhylsan och sitta gömd i pipan när en pistol i efterhand laddas med lösa patroner. I så fall skjuter den platta projektilen av det skarpa och det kan vara farligt.

Detta trots att kraften i lösa skott vanligtvis sett är mindre än i vanlig ammunition.

Av samma anledning byggs ofta en så kallad förstärkare in i vanliga vapen innan de kan skjuta med lösa skott. Till exempel automatgevär, som vanligtvis laddar sig själva med hjälp av trycket från ett skott, men inte kan laddas med lösa skott, vilket skapar ett lägre tryck.

Rekyl levererar nya skott

När automatvapen skjuter laddar kraften om vapnet, men med lösa skott måste vapnet utrustas med en förstärkare.

© Claus Lunau

1. Vapnet är i vila

Vapnet i vila med en vass patron i pipan. Framtill på patronen sitter projektilen (röd). Lösa patroner har i stället för en projektil en hoptryckt spets.

© Claus Lunau

2. Vapnet avfyras

Avtryckaren får en fjäder att träffa tändhatten på baksidan av patronen. Krutet antänds och krutgasen ökar trycket, vilket skickar iväg projektilen.

© Claus Lunau

3. Ny patron laddas

Trycket gör att fjädern hoppar tillbaka, så att den tomma patronhylsan kastas ut och en ny patron sätts in. Lösa skott är svagare, vilket gör att en förstärkare behöver installeras i pipan.

Förstärkaren minskar pipans omkrets, vilket gör att rekylen förstärks.

På film används samma teknik. Här är förstärkaren helt enkelt gömd inuti vapnets pipa. En tekniker borrar ut pipan och sätter in en skruv med ett hål på mellan tre och fem millimeter i den.

Skruven med hålet, som är mindre än pipan, ökar trycket, vilket gör att även lösa skott skjuts iväg.