Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Blue Tooth
Teknik

Hur fungerar Bluetooth?

Hur är det möjligt att skicka och ta emot bilder och musik genom luften med Bluetooth?

Bluetooth är namnet på en standard, som gör att elektronisk utrustning kan kommunicera trådlöst. Tekniken har snabbt blivit mycket utbredd, bland annat för att den kan överföra stora mängder data med en enormt låg förbrukning av energi.

På samma gång kan man med Bluetooth förbinda upp till åtta olika elektroniska enheter – den enda förutsättningen är att de fysiskt befinner sig i när-heten av varandra, eftersom de vanligaste Bluetooth-systemen har en räckvidd på tio meter.

Kommunikationen sker med radiovågor med en frekvens som ligger mellan den som TV använder och den som används för kommunikation med satelliter. Bluetooth sänder på frekvenser som skiftar 1600 gånger i sekunden och alla ligger i intervallet 2,402 till 2,485 gigahertz. De många frekvensskiftena görs både av hänsyn till säkerheten och för att undvika interferens med andra apparater.

De första versionerna av Bluetooth kunde överföra en megabyte i sekunden, men de nyaste klarar upp till 24 megabyte i sekunden. Oavsett om det är musik, bilder, data eller ljud som överförs, sker det som en digital signal buren av radiovågorna. Bluetooth togs i bruk 1998 och är uppkallad efter den danske vikingakonungen Harald Blåtand.

Läs också:

Batterier

MYT ELLER FAKTA: Är elbilar VERKLIGEN bättre för miljön?

4 minuter
Teknik

Hur räknar man tittare under ett TV-program?

0 minuter
Teknik

Så kommer 5G-nätet förändra ditt liv

9 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj