Hittad! Ansiktsigenkänning upptäcker saknade barn och fångar brottslingar

Smarta kameror med artificiell intelligens har just hittat 25 brottslingar under en ölfestival i Kina – en av dem hade varit efterlyst i tio år. Samma teknik har också tagits fram för att hitta försvunna barn i stora folkmassor.

Kameror på poliser kan med hjälp av artificiell intelligens hitta exempelvis efterlysta brottslingar.

© Shutterstock

Elektronikgiganten Motorola har tillsammans med det mindre företaget Neurala utvecklat smarta kameror som blixtsnabbt kan skanna av och hitta vissa personer i en stor folkmassa.

Ansiktsigenkänning är en teknik som Apple även kommer använda för att låsa upp sina telefoner med.

Men Motorola och Neurala har ett annat syfte med sin teknik: De vill göra det tryggare att bo och leva i samhället.

Skannar av polisens databas

Neurala utvecklar artificiella intelligenser och har tagit patent på en mjukvara som även fungerar i små datorer. Det gör det möjligt att ha artificiell intelligens i exempelvis en liten kamera som en polis kan bära på sin uniform.

Motorola och Neurala gemensamt tagit fram en kamera som med hjälp av artificiell intelligens kan skanna av hundratals ansikten i en stor folkmassa och på mindre än en sekund samköra skanningen med polisens databaser över exempelvis saknade barn eller efterlysta brottslingar.

Den artificiella intelligens är “självlärande” vilket innebär att ju fler ansikten den skannar, desto snabbare blir den med tiden att upptäcka ansikten från en databas.

25 efterlysta under en ölfestival

Kinesisk polis har haft stor framgång med den här tekniken. Under en ölfestival i staden Qingdao upptäckte 18 kameror vid fyra olika entréer totalt 25 efterlysta brottslingar i fokmassorna. Polisen grep samtliga 25 – varav en hade varit efterlyst i tio år.

Enligt polisen i Qingdao var kamerorna rätt ute i 98,1 procent av fallen.