Sedan 1960-talet har forskare försökt göra havet permanent beboeligt för människor. En direkt tillgång till havet från en nedsänkt forskningsstation skulle nämligen göra det betydligt enklare att utforska världshaven, som täcker omkring 70 procent av jordens yta.
För närvarande finns det bara en enda aktiv undervattensbas, men fler är på väg.
Planen är att den första ska vara klar år 2025. Då ska vi kunna få en bättre förståelse av havets rika djur- och växtliv.
Aquarius Reef Base

Astronauter bor på Aquarius Reef Base i upp till tre veckor i sträck för att vänja sig vid trånga rymdbaser.
Astronauter tränar på bas i Florida
På 19 meters djup utanför Florida Keys i USA ligger Aquarius Reef Base, som invigdes år 1986 och som för närvarande är det enda fungerande undervattenshabitatet för forskning.
Basen är stor som en buss och har bland annat ett kök, sex sovplatser, luftkonditionering och wifi.
Över 120 forskningsexpeditioner har besökt Aquarius Reef Base, som bland annat används för marinbiologisk forskning, utprovning av ny teknik och utbildning av astronauter.
Så sent som år 2021 besöktes basen av Nasas astronauter, som förberedde sig inför rymdexpeditionernas trånga och utmanande förhållanden.
Proteus

Proteus ska placeras på 18 meters djup i havet utanför ön Curaçao i Karibiska havet.
Forskningsstationen ska vara klar år 2025
Fabien Cousteau, barnbarn till den berömde oceanografen Jacques Cousteau, planerar att bygga ett 372 kvadratmeter stort undervattenslaboratorium, som ska stå klart år 2025.
Proteus, som forskningsstationen kallas, ska ha plats för tolv forskare och kommer bland annat att ha en undervattensodling.
Fabien Cousteau har 3D-skannat sex kvadratkilometer havsbotten utanför Curaçao i Karibiska havet för att hitta den optimala platsen för Proteus fem bärande ben.
När undervattenslaboratoriet står klart kan forskare undersöka havets djur- och växtliv på nära håll i flera månader.
Embrance Rinda

En saltskördande skyskrapa ska göra det arktiska havsvattnet mindre salt, så att det lättare fryser och därmed bildar isflak.
Skyskrapor ska rädda Arktis is
Havsisen kring Arktis krymper oroväckande snabbt. Därför har en kinesisk arkitektgrupp utvecklat idén om en flytande skyskrapa i havet, som avlägsnar en del av saltet i det arktiska havsvattnet och på så vis återskapar istäcket.
Salt sänker vattnets fryspunkt, så genom att få ner salthalten i havsvattnet via en process som kallas omvänd osmos kan havsvattnet i Arktis lättare frysa till is.
Under vattenytan har den manetliknande basen flera våningar med bland annat observatorium, forskningsfaciliteter och dagrum för besökare.
SeaOrbiter

SeaOrbiters undersida ska bland annat ha en så kallad månbassäng, som ger enkel tillgång till havet för dykare och ubåtar.
Seglande fena korsar världshaven
Det 51 meter höga fartyget SeaOrbiter finns ännu bara på ritbordet, men tanken är att det ska fungera som ett flytande forskningslaboratorium som seglar omkring på världshaven.
Under minst ett halvår ska 18–22 personer befinna sig ombord på fartyget, som bland annat ska undersöka världshavens inverkan på klimatet.
SeaOrbiter kommer bara att vara delvis nedsänkt under ytan. Kommandobryggan och gemensamma utrymmen ska finnas i den övre delen, medan forskarnas bostäder placeras under ytan. Allra längst ner ska en så kallad månbassäng ge dykare direkt tillgång till havet.